fbpx

Team Belgium beloond met 'Juli Soler Prize'

06.10.2023

Premio Juli Soler al Mejor Sumiller- Bélgica1

Denemarken ging met de hoofdprijs lopen, die in feite 'Best Menu' heet, een beloning voor het geheel van de prestaties op de Copa Jerez. Allan Schultz (chef) en Alexander Berntsen (sommelier) van het Hellerup-Kopenhaagse resto Parsley Salon wonnen overigens al voor de tweede maal. België won de prestigieuze Juli Soler-prijs.

Het Deense team socializede intens met de Belgen. Zo kwamen we te weten dat ze zichzelf weinig kansen toedichtten. Ze dachten dat Gianluca Di Taranto en Arnout Desmedt zouden winnen. Een van de juryleden kwam na de proclamatie enkele details verklappen en vertrouwde het Belgisch team van A Cook & GDT toe dat het verschil met de Denen amper anderhalf punt was. Maar goed, daar koop je niets mee, toch?

Een troostprijs kan je de Juli Soler-prijs voor Beste Sommelier van de competitie, toegekend aan Gianluca Di Taranto, niet noemen. België stal de show op het podium. "Gianluca slaagde erin om de uitgesproken smaken van zijn gekozen Sherry wijnen te harmoniseren met de verfijnde gerechten van zijn teamgenoot Chef Arnout Desmedt," zo luidt de officiële perscommuniqué. Denemarken daarentegen slaagde er niet in het hoofdgerecht tijdig te presenteren en de jury gaf hen twee minuten extra tijd. Iets wat hen vreemd genoeg geen minpunten kostte.

VS met lege handen

De samenstelling van de jury: Jancis Robinson (Master of Wine, wine writer and critic), Almudena Alberca (Master of Wine and winemaker), Melania Bellesini (sommelier at The Fat Duck***), Pascaline Lepeltier (winewriter and Best Sommelier of France 2018) and Josep Roca (sommelier and co-owner of El Celler de Can Roca***) was een van de meest solide ooit.

De jury gaf Engeland (SW3 Restaurant) de prijs voor het beste voorgerecht, Denemarken voor de beste Chef en Beste Menu, Nederland voor het beste hoofdgerecht, Spanje (Ambivium restaurant) voor beste dessert en Duitsland (team verhuisde intussen naar Zwitserland) voor meest creatieve combinatie. Amerika dat onderweg twee valiezen kwijtspeelde, moest ondanks de dure vliegtuigtickets van 2.000 $ met lege handen terug naar huis. België kreeg van de jury zoals gezegd de Juli Soler Prize die als de op een na belangrijkste geldt vermits de competitie draait rond Sherry wijn.

Meer info over sherry vindt u op de website van de organisator

Foto's: boven (vlnr: Josep Roca, Gianluca Di Taranto, Jancis Robinson en Amudena Alberca, foto ©Sybille Troubleyn). Onder: (team Belgium, ©Copa Jerez)

Arnout Desmedt & Gianluca Di Taranto ©Copa Jerez
Arnout Desmedt & Gianluca Di Taranto ©Copa Jerez

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down