fbpx

Kent u het Belgische Secret Vineyards? Of Noémie?

Door Dirk Rodriguez 

02.11.2022

Het Belgische Secret Vineyards, bekend van het wijngamma Noémie, heeft een nieuweling klaar: de Noémie Ouverture. Maar er is ook nieuws uit het Spaanse Galicië!

Het vlaggenschip van Secret Vineyards blijft vanzelfsprekend het Noémie-gamma dat inmiddels uitgebreid is met de Noémie Les Garettes, een topcuvée op basis van syrah waarvan slechts 2.000 flessen het daglicht zien. Maar momenteel gaat de meeste aandacht uit naar de nieuwste creatie: de Noémie Ouverture, een bijzondere premiumwijn die de laatste twijfelaars over de streep moet trekken en gelanceerd wordt aan een consumentenprijs van €13,90.
Basis van deze wijn blijft de Syrahdruif, aangevuld met 20% grenache. Violet, zwarte bes en specerijen voeren de boventoon in het aromatisch profiel. Naar goede gewoonte van het huis zijn de druiven met de hand gplukt en manueel gesorteerd. Nog een andere bijzonderheid: de wijn komt op de markt onder de appellatie Côtes du Roussillon Villages Lesquerde. De druiven worden in deze kleine gemeente, leunend tegen de Pyreneeën, geoogst op zo’n 350m hoogte.

(lees verder onder de foto)

Medailleoogst die kan tellen
Sommigen zullen zich herinneren dat de Noémie Rood in 2020 uitgeroepen werd tot Internationale Revelatie op de Concours Mondial van Brussel. Met andere woorden: het was de beste rode wijn van de hele competitie. Dit bleek geen zeldzaam hoogtepunt voor het Noémie-gamma, integendeel, sindsdien blijft zij hoge ogen gooien. In 2022 sleepten de Noémie wijnen topscores in de wacht op zowel Mundus Vini als de Decanter World Wine Awards. Een overzicht:

Noémie Wit
• Gouden Medaille op Le Concours Général Agricole de Paris
• 93 Punten op de Decanter World Wine Awards 2022

Noémie Rood
• Grote Gouden Medaille op Le Concours Mondial 2020
• Internationale Revelatie op Le Concours Mondial 2020
• Gouden Medaille op Mundus Vini 2022
• 91 Punten op de Decanter World Wine Awards 2022

Le Secret de Noémie
• Grote Gouden Medaille op Le Concours Mondial 2020
• Gouden Medaille op Mundus Vini 2022

Noémie les Garettes
• 92 Punten op de Decanter World Wine Awards 2022

Galicië
Het feit dat men de Spaanse oenoloog Pablo Estevez (foto onder), man met heel wat adelbrieven inzake Spaanse witte wijn, mee de handen uit de mouwen wilde steken, was voor Secret Vineyards een bijkomende motivatie om te investeren in de wijngaarden van Bodegas Val de Souto uit de appellatie Ribeiro. Deze ‘groene’ hoek van Spanje is sterk in enkele druivenrassen die (nog) minder bekend zijn bij de Belgische wijnliefhebbers zoals de Godello en de Treixadura, maar al onze aandacht verdienen. De twee nieuwe wijnen die het gamma van Secret Vineyards aanvullen zijn de Val de Souto Benedictus Fructus en de Val de Souto Blanco

De weinig van Secret Vineyards worden verdeeld via Crombé Wines, Dulst, Magnus Kwaliteitswijnen, Cave Gaëlle, Elsen Kaasambacht en Slagerij Peter en Sabine.

Voor meer informatie: info@secretvineyards.be
website: secretvineyards.be

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down