fbpx

Tour de France : Tien Smaakvolle Etappes

Door Baudouin Havaux 

15.07.2025

Vandaag nemen de renners van de Tour de France een welverdiende rustdag. Na tien intense etappes raast het peloton al dagenlang door landschappen die niet alleen wielerfans, maar ook wijnliefhebbers doen dromen.

Ter ere van deze tiende etappe nodigen we u uit voor een bijzondere Tour de France — die van dranken: bieren, wijnen, ciders...! Tien karaktervolle regio’s, elk met hun eigen tradities, smaken en verrassende combinaties. Een zintuiglijke reis die uitnodigt om even stil te staan.

Kalender van de etappes:

NrDatumEtappeAfstand
1Za 5 juliLille – Lille (ronde)185 km
2Zo 6 juliLauwin‑Planque – Boulogne‑sur‑Mer209 km
3Ma 7 juliValenciennes – Duinkerke178 km
4Di 8 juliAmiens – Rouen174 km
5Wo 9 juliCaen – Caen (individuele tijdrit)33 km
6Do 10 juliBayeux – Vire Normandie201 km
7Vr 11 juliSaint‑Malo – Mûr‑de‑Bretagne (Guerlédan)197 km
8Za 12 juliSaint‑Méen‑le‑Grand – Laval171 km
9Zo 13 juliChinon – Châteauroux174 km
10Ma 14 juliEnnezat – Le Mont‑Dore – Puy de Sancy165 km



ETAPPE 1 – LILLE > LILLE

Regio: Hauts-de-France (Noord)

Typische drank: Ambachtelijke bière de garde

In dit vlakke land heeft de wijn plaatsgemaakt voor hop. Blonde, amberkleurige of donkere “bières de garde” zijn hier een ware traditie. Ze worden langzaam en koud vergist en bieden rondheid, kracht en kruidige zachtheid.

Bezoektip: Een karaktervolle regionale brouwerij

Sommige brouwerijen zijn ondergebracht in gerenoveerde oude boerderijen. Fietsers zijn er welkom, en vaak zijn er rondleidingen en proeverijen op het terras, meestal vergezeld van een bord lokale charcuterie.

Lokale anekdote

Wist je dat Vlaamse monniken al meer dan 1.000 jaar bier brouwen? De term “bière de garde” verwijst naar het feit dat dit bier vroeger in de winter in kelders werd bewaard om het in de lente en zomer te drinken.

Foodpairing: Maroilles & peperkoek

Een klassieker uit het Noorden: de kracht van Maroilleskaas wordt verzacht door een lichtzoete amberkleurige bier. Serveer op geroosterde peperkoek voor een verrassend en rustiek voorgerecht.






ETAPPE 2 – LAUWIN-PLANQUE > BOULOGNE-SUR-MER

Regio: Hauts-de-France (Pas-de-Calais)

Typische drank: Blonde bier van de Caps

In de streek rond Boulogne brengt de kust artisanale bieren met zilte toetsen voort, gebrouwen met het zuivere water uit de heuvels van de Boulonnais. Licht maar aromatisch, ideaal bij zeevruchten.

Bezoektip: Een kustbrouwerij tussen kliffen en weiden

Niet ver van de Opaalkust vind je verschillende kleine brouwerijen tussen Wimereux en Desvres, waar je kunt proeven en bezoeken in een landelijke setting. Vaak warm en familiaal onthaal, ook geschikt voor fietsers.

Lokale anekdote

In de 19e eeuw werd in Boulogne meer bier dan water gedronken! De stad telde toen meer dan 40 actieve brouwerijen. De huidige ambachtelijke heropleving blaast deze biercultuur nieuw leven in, tussen land en zee.

Foodpairing: Gerookte haring & blond bier

Koning van de lokale maritieme keuken: warme gerookte haring met een klontje citroenboter, mooi in balans met een licht blond bier. Het best te genieten met zicht op de kliffen bij Pointe de la Crèche.






ETAPPE 3 – VALENCIENNES > DUINKERKE

Regio: Hauts-de-France (Noord – Frans-Vlaanderen)

Typische drank: Vlaamse amberkleurige bier

Welkom in Frans-Vlaanderen, het koninkrijk van krachtige, moutige bieren. De Vlaamse amberkleurige variant verleidt met aroma’s van karamel, geroosterd brood en soms gekonfijt fruit. Perfect om de zomerse wind te trotseren!


Bezoektip: Een landelijke Vlaamse brouwerij

Rijd je tussen de hopvelden rond Bailleul of Cassel, dan stuit je regelmatig op een microbrouwerij in een roodstenen gebouw. Sommige bieden circuits “van graan tot glas” voor een volledige onderdompeling in de Vlaamse bierkunst.


Lokale anekdote

De streek rond Duinkerke stond vroeger vol met familiebrouwerijen die hun hop droogden op geventileerde zolders, “estaminets” genoemd. Vandaag is dat ook de naam van gezellige herbergen waar je eet, drinkt en luid keuvelt.


Foodpairing: Vlaamse stoofkarbonade & huisgemaakte frieten

Een iconisch gerecht, gestoofd… in het lokale bier natuurlijk! Geserveerd met dikke frieten en een fris amberkleurig bier. Een rustieke lekkernij die de bourgondische ziel van het Noorden viert.





ETAPPE 4 – AMIENS > ROUEN

Regio: Normandië (Seine-Maritime)

De typische drank: Cider uit het Pays de Bray

Normandië, zacht land van appelbomen, biedt droge of zoete ciders, afhankelijk van de oude variëteiten. Het Pays de Bray, tussen groene heuvels en bocages, levert een fruitige, licht tanninerijke cider, vaak sprankelend, altijd verfrissend.

Te bezoeken: een traditionele perserij in een Normandische vallei

In de omgeving van Neufchâtel-en-Bray of Forges-les-Eaux verwelkomen verschillende producenten bezoekers op oude vakwerkboerderijen. Je kunt er boomgaarden bezoeken, demonstraties van het persen bijwonen en proeven in een schilderachtige omgeving. Vaak zijn er voorzieningen voor fietsers, zoals stalling en oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Lokale anekdote

Normandische cider werd pas laat bruisend! Oorspronkelijk was hij rustig (niet-mousserend) en rijpte hij vaak op vaten. Pas in de 19e eeuw, onder invloed van Champagne, werd fermentatie op fles de norm in sommige gebieden.

Culinaire combinatie: Neufchâtel & droge cider

Deze AOP-kaas in hartvorm, licht gezouten en romig, komt volledig tot zijn recht met een ambachtelijke droge cider. Serveer met geroosterd boerenbrood en enkele verse appelschijfjes voor een perfecte streekvoorgerecht.






ETAPPE 5 – TIJDRIT CAEN

Regio: Normandië (Calvados)

De typische drank: Calvados AOC Pays d’Auge

Met precisie gedistilleerd en langzaam gerijpt op vat, is Calvados de spirituele ziel van Normandië. De Calvados uit het Pays d’Auge, dubbel gedistilleerd in een traditionele ketel, biedt kracht, complexiteit en een ongeëvenaard bouquet van kruiden, rijpe appel en vanille.

Te bezoeken: een ciderboerderij met distilleerderij

Op minder dan 30 minuten van Caen bieden verschillende familiebedrijven een compleet bezoek aan de productiecyclus: van boomgaard tot distillatie, inclusief persen en fermentatie. Meestal afgesloten met een proeverij van jonge Calvados en oudere jaargangen. Sommige distilleerderijen met het label “Bienvenue à la ferme” ontvangen fietsers met parkeerplaats, toiletten en picknickplek.

Lokale anekdote

In Caen is het “trou normand” geen mythe. Deze gewoonte – een klein glaasje Calvados tussen twee gangen – zou teruggaan tot de middeleeuwse jaarmarkten, waar de drank hielp… om de feestmaaltijd vol te houden! Vandaag de dag wordt hij vaak geserveerd met een bolletje appelsorbet.

Culinaire combinatie: bloedworst & oude Calvados

Een gewaagde maar perfect gebalanceerde combinatie: het vet en de krachtige smaak van bloedworst vinden een elegante weerklank in de houtgerijpte, fruitige rijkdom van een Calvados van meer dan 8 jaar oud. Serveer met een compote van friszure appels om het geheel te sublimeren.





ETAPPE 6 – BAYEUX > VIRE NORMANDIE

Regio: Normandië (Calvados & Bocage Virois)

De typische drank: Boerenperencider uit de bocage

Minder bekend dan appelcider, maar een lokaal juweeltje: perencider ontstaat uit de natuurlijke fermentatie van specifieke peren. Delicaat, sprankelend, met een finesse die aan witte wijn doet denken. In Vire is men er trots op!

Te bezoeken: een traditionele ciderboerderij

Tussen Bayeux en Vire produceren vele kleine boerderijen perencider, appelcider en appelsap in eeuwenoude gebouwen met leistenen daken. Gastvrij onthaal, kleinschalige rondleidingen en kennismaking met vaak nog handmatige persen. Voor fietsers is het ontvangst eenvoudig maar hartelijk: een weiland, een kraan en een afdak voor je tassen.

Lokale anekdote

In Vire zegt men dat perencider vroeger zelfs werd gebruikt… om de gereedschappen van de smid schoon te maken! Destijds zeer zuur, diende hij ook om uitgeputte dieren weer op de been te helpen. Tegenwoordig zijn de perenciders helder, elegant, soms op gist gerijpt en gastronomisch waardig.

Culinaire combinatie: Andouille uit Vire & halfdroge perencider

Deze lokale gerookte worst komt volledig tot zijn recht als hij lauwwarm in dunne plakjes wordt geserveerd met een glas lichtzoete perencider. Het fruitige van de peer verzacht het rokerige van het vlees in een subtiel evenwicht.





ETAPPE 7 – SAINT-MALO > MÛR-DE-BRETAGNE

Regio: Bretagne (Ille-et-Vilaine > Côtes-d’Armor)

De typische drank: Bretonse cider IGP

In Bretagne is cider meer dan een drank: het is een instituut. Gemaakt van lokale appelrassen zoals Douce Moën of Marie Ménard, betovert Bretonse cider met zijn balans tussen bitterheid, frisheid en fijne bruis. Hij kan droog, halfdroog of zoet zijn, afhankelijk van de assemblage en fermentatie.

Te bezoeken: een familiecidrerie tussen zee en bocage

Niet ver van Dinan of in de vallei van de Gouët openen cidrerieën hun deuren te midden van boomgaarden en granieten gebouwen. Proeverijen op het terras, wandelingen in de boomgaard, huisgemaakte crêpes bij aankomst… Hier ben je in Bretagne, en je voelt je er thuis! Veel bedrijven bieden een fietsenstalling en oplaadpunten (voor jezelf en je e-bike).

Lokale anekdote

De traditie van de “cidre bouché” (op fles nagegist) ontstond in Bretagne in de 19e eeuw. Volgens de overlevering moest een onfortuinlijke kuiper haastig cider leveren en bottelde hij een te jonge cider… die opnieuw begon te gisten. Resultaat: fijne, natuurlijke bubbels, vandaag een kwaliteitskenmerk.

Culinaire combinatie: Galette complète & droge cider

Ei, ham en gesmolten kaas in een mooi goudbruine boekweitgalette… en een kom droge cider met verfrissende zuren: een simpele, heerlijke en typisch Bretonse combinatie. Overal geserveerd, van kleine cafés tot boerderijrestaurants.





ETAPPE 8 – SAINT-MÉEN-LE-GRAND > LAVAL

Regio: Zuid-Bretagne & Mayenne (Pays de la Loire)

De typische drank: Ambachtelijk bier uit de Mayenne

In een streek van bocage en rivieren groeit nauwelijks wijn, maar stroomt het bier rijkelijk. De afgelopen twintig jaar is Mayenne uitgegroeid tot een bastion van ambachtelijk bier, gebrouwen op boerderijen of in microbrouwerijen, vaak met lokale granen. Lichte blonde en zachte amberbieren zijn hier de specialiteit.

Te bezoeken: een boerderijbrouwerij op het platteland

Rond Laval of Évron hebben sommige boerderijen zich toegelegd op de teelt van brouwgerst. De hop slingert zich tussen de hagen omhoog, terwijl de roestvrijstalen tanks schitteren in gerenoveerde schuren. Proeverijen in een oude stal, uitleg over korte keten-brouwen, en rustplaatsen voor fietsers… alles op een steenworp van het groene fietspad.

Lokale anekdote

Men vertelt dat in de 19e eeuw elke boerderij rond Laval zijn eigen “huishoudbier” produceerde: licht, weinig alcohol, bedoeld om landarbeiders te hydrateren. De nieuwe brouwerijen hebben deze traditie van “tafelbieren” weer tot leven gewekt: gezellig en smaakvol.

Culinaire combinatie: Boerenrillettes van varkensvlees & amberbier

Lauw of koud geserveerd op roggebrood zijn de Mayenne-rillettes – minder vet dan de Tourangelle-variant – een heerlijke combinatie met een granig amberbier. Eenvoudig en gul.





ETAPPE 9 – CHINON > CHÂTEAUROUX

Regio: Centre-Val de Loire (Indre-et-Loire > Indre)

De typische drank: Rode wijn uit Chinon (AOC)

Chinon belichaamt de elegantie van de Cabernet Franc uit de Loire. Soepel, fruitig, licht peperig: deze rode wijn charmeert met zijn natuurlijke frisheid. Afhankelijk van de bodem is hij gul (zand- en grindgronden langs de Vienne) of krachtig (kalksteenhellingen). Jong te drinken of na enkele jaren kelderrust.

Te bezoeken: een troglodietencave in tufsteen

Rond Chinon vind je veel kelders uitgegraven in de kalksteenrots. Deze koele galerijen bieden ideale bewaartemperaturen en vaak sfeervolle proeverijen bij kaarslicht. Sommige locaties dragen het label “Accueil Vélo”, met veilige stalling en een fontein om je bidons bij te vullen.

Lokale anekdote

Er wordt verteld dat Rabelais, die uit deze streek kwam, de wijn van Chinon bezong als elixer van wijsheid. Hij liet zijn personage Gargantua zelfs geboren worden bij de bron van “goede wijn en goede tafel”. In Chinon zeggen ze nog altijd dat wijn doet spreken… en nadenken.

Culinaire combinatie: Rillons uit de Touraine & Chinon rood

Deze stukjes spek, gekonfijt in vet, zijn een rustieke lekkernij. Hun rijke smaak wordt mooi in balans gebracht door de levendigheid van Chinon, die het geheel verfrist. Serveer met een lauwe linzen- of wittebonensalade.





ETAPPE 10 – ENNEZAT > PUY DE SANCY

Regio: Auvergne (Puy-de-Dôme)

De typische drank: Wijn uit de Côtes d’Auvergne (AOC)

Op de flanken van oude vulkanen groeien bescheiden maar karaktervolle wijngaarden. De rode wijnen, van gamay of pinot noir (soms gemengd), zijn soepel, licht kruidig en mineraal. De witte chardonnay geeft frisse, bloemige wijnen die het basalt weerspiegelen.

Te bezoeken: een klein familiedomein op een vulkanische helling

Rond Boudes, Corent of Saint-Sandoux bieden diverse domeinen intieme bezoeken, vaak verzorgd door de wijnboeren zelf. Koele kelders in vulkanisch gesteente, proeverijen met uitzicht op de Puys en wandelingen langs begroeide terrassen: een oprecht, warm welkom, met aandacht voor fietsers.

Lokale anekdote

De Romeinen verbouwden hier al wijn aan de voet van de Sancy. Maar in de middeleeuwen organiseerden kloostermonniken de terrasbouw, die soms nog zichtbaar is. Een oude Auvergne-uitdrukking luidt: “wijn van vuur, vrolijk hart, lichte benen”, als eerbetoon aan de levendigheid van deze lavawijnen.

Culinaire combinatie: Saint-Nectaire & rode wijn uit Corent

Saint-Nectaire, de beroemde kaas uit de Auvergne, op stro gerijpt, heeft een zachte, nootachtige smaak. Hij vormt een prachtig duo met een rode Corent of Madargue, waarvan de peperige, minerale tonen de romigheid van de kaas versterken.



Bezoek zeker en vast de website van de Tour de France : https://www.letour.fr/en/

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down