fbpx

Wat betekent toch die "Ripasso" op Italiaanse etiketten?

08.02.2022

Amarone della Valpolicella is een van de uitgesproken favorieten onder liefhebbers van Italiaanse wijn. Tegenwoordig wint echter vooral de Ripasso (het afgeleide product) aan populariteit, ook al door de aantrekkelijkere prijs. Maar wat gaat er precies schuil achter deze term?

De Amarone, wijn met DOCG-statuut vervaardigd uit gedroogde (volledig intacte) druiventrossen, is vermaard over de hele wereld. Slechts enkele gemeenten in de provincie Verona mogen deze bijzondere wijn produceren. Amarone wordt uitsluitend gemaakt van druiven die zo’n 100 tot 120 dagen op rekken hebben liggen drogen. Door deze gedeeltelijke droging (“appassimento”) verliezen ze 30 tot 40% van hun (water)gewicht, met als gevolg een grotere concentratie van aroma’s en suikers.

Amarone en Ripasso, wat is het verschil?

De Ripasso kan je een derivaat van de Amarone noemen. Iets minder hoog aangeschreven misschien, maar nog altijd gegeerd omdat hij iets meeplukt van de Amarone. En hij wint aan populariteit en dat is begrijpelijk, want zo’n Amarone heeft vaak een hoger alcoholgehalte en dat is niet langer waar de gemiddelde consument naar op zoek is. Technisch gesproken is de Ripasso een “gewone” Valpolicella die men laat fermenteren op de rijke droesem (van het vorige oogstjaar) en een klein deel van het koel bewaarde sap van de Amarone-druiven. Een ongeschreven regel zegt dat een producent 2 liter Ripasso mag produceren voor elke liter Amarone. De Ripasso bevat door de besproken vinificatietechniek minder alcohol en minder restsuiker. Een Ripasso is niettemin een soort van luxe-Valpollicella met hints van rode vruchten, kruiden en wat blonde tabak. Op de tong valt zijn rondeur op, zeker in vergelijking met de basiswijn van de streek. Ideaal bij gestoofde gerechten, kleinwild en harde kazen.

Het succes van deze wijnen uit Veneto leidde vanzelfsprekend tot kopieergedrag. Vooral in het zuiden van Italië vind je nu regelmatig wijnen met ‘appassito’ of ‘appassimento’ op het label. Op die manier proberen ze een graantje mee te pikken.

Selectie

• Bij Licata vind je de Ripasso ‘La Groletta’ van producent Corte Giara met zijn neus van bosvruchten, vanille, tabak en noten.

• Bij Raineri wordt van Sartori een Ripasso della Valpolicella voorgesteld afkomstig van eigen wijngaarden (domein I Saltari), met in de blend behalve Corvina, Rondinella en Corvinone ook een deel zeldzame Croatina.

• Op supermarktniveau vind je de ‘Villa Cerro’ bij Colruyt en bij Delhaize de Bisano Ripasso.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down