fbpx

Welke wijn bij hamburgers ? Lik alvast duimen en vingers af.

13.04.2022

De Hamburger wordt tegenwoordig meer verorberd in luxeversie in goede restaurants dan in hamburgertenten. Geen sterrenchef die er nog zijn neus voor ophaalt. Maar als je een goede beenhouwer hebt, zijn ze ook thuis niet te versmaden. Vaak wordt er een simpel pintje bij geserveerd. Wij hebben betere ideeën.

Dit gerecht dat vaak in één adem genoemd wordt met junk food is op zijn best wanneer het puur uit rundsvlees bestaat. Maar er bestaan varianten met gepaneerd kippenvlees, tofu en veredelde fishsticks.

100% puur rundsvlees & en de Argentijnse knipoog

Mits een correcte, lekkere smeuïge cuisson type saignant en wat pittige kruiden denken we alras aan een wijn die flink uit de kluiten gewassen is. Vandaar dat onze gedachten in de eerste plaats uitgaan naar een Argentijnse wijn op basis van Malbec. De combinatie van voornamelijk vet en zout doet de tannine soepeler smaken en verheft de smaak van de wijn. Dus die Médoc die je niet slecht maar wel iets te stroef vindt: kraken bij zo’n smeuïge hamburger is de boodschap. Let evenwel op als je een plakje cheddar laat smelten op je hamburger: dan komt er een umami-impressie bij en dan kan de tannine wat metaalachtig gaan smaken. Kies in dat geval liever een stevig biertje met veel aromahop en niet te veel bittere hop – maar hoe dan ook geen pils. Of voor wie net Euromillions gewonnen heeft: een exclusieve vintage champagne.

Vegan Burger & de sprankelende frisheid van de Loire

Rood of wit, de wijnen van de Loire gaan meestal perfect samen met de vegetarische keuken. Bij een veggieburger is het goed om naar de samenstelling te kijken. Gaat het om pure tofu-, falafelburgers of zijn er diverse kruiden, groenten (wortel, spinazie) of zelfs kaas mee gemoeid? Dat speelt mee. Is er kaas in het spel ga dan best voor de witte Loirewijn type Touraine Sauvignon. Is de kaas van het pittige en meer gekruide type, ga dan voor een Chenin blanc. Is er geen kaas in het spel dan is dit de gelegenheid om een rosé of rode wijn met weinig tannine, type Touraine Gamay (of een Beaujolais Villages), zoniet een Cabernet franc van het fruitige type (“Tradition”) te kraken. De gemene deler tussen al deze wijnen is dat ze jong worden gedronken, wanneer het fruit nog goed present is.

Fishburger met tartaar of mayonnaise & Picpoul de pinet

Iets wat vaak over het hoofd gezien wordt is de saus op je hamburger. De smaak daarvan kan zo dominant zijn dat je die in feite als het hoofdingrediënt moet beschouwen en je wijnkeuze daarop afstemmen. Bij vette sauzen type tartaar, mayonaise, béarnaise en andere staat er bij wijnkenners één wijn met stip op 1 en dat is de Picpoul de pinet, van de gelijknamige Languedoc-appellatie. Deze wijngaarden duiken zowaar de zee in en hebben een ferme rinse toets die de vette toets van de sauzen compenseert. De wijn wordt meestal bij oesters gekraakt, maar hij doet het ook prima bij een fishburger met tartaar. Alternatieven: de betere Muscadet (Sèvre et Maine sur lie) of een goede Belgische “Mousserende Kwaliteitswijn”, omdat die het gehemelte op een hemelse manier reinigt en klaarmaakt voor nog meer fishburger.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down