De Sauvignon blanc schittert in Styrië
13.05.2024
De Sauvignon blanc is de nieuwe lievelingswijn en -druif van de Vlaming. Niet dat we de Chardonnay gaan bashen zoals sommige Engelsen en Amerikanen, maar de Sauvignon blanc heeft zo’n lekker breed register: van frisgroen met geuren van taxus, varens en tuinkruiden over mineraal met hints van vuursteen en soms zelfs tropisch met hints van rijpe limoen en ananas. Bovendien hebben we een royale keuze qua oorsprong…
De Sauvignon blanc wordt vaak geassocieerd met de Loire en Bordeaux of zelfs met Nieuw-Zeeland en Chili. Maar kenners weten dat de Sauvignon-wijn uit Styrië (het Oostenrijkse Stiermarken) inmiddels tot de absolute wereldtop behoort. Vooral Südsteiermarken in het zuidoosten van Oostenrijk, tegen de Sloveense grens, verbaast de wijnwereld met zijn kwaliteit.
Zijn terroirs worden gevormd door een uitzonderlijke geologie die oude vulkanen verbergt, met soms erg steile hellingen en een bijzonder klimaat. Het brede scala aan bodemtypes opent ook een nieuw universum van stijlmogelijkheden voor liefhebbers van Sauvignon blanc.
In navolging van de internationale Sauvignon-golf, hebben de Styrische wijnmakers deze druif omarmd, evenwel zonder de clichés van het druivenras te kopiëren. In plaats daarvan hebben ze de voorkeur gegeven aan een nieuwe aanpak die werd verfijnd naarmate men beter begreep hoe de druivensoort zich ging assimileren met het terroir.
(lees verder onder de foto)
Hoge kwaliteitseisen
Op dit moment is zowat 950 hectare beplant met sauvignon-wijnstokken in de drie wijnbouwgebieden van Stiermarken, waarvan de belangrijkste Südsteiermark is (700 ha), gevolgd door Vulkanland en Weststeiermark.
De kwaliteitseisen die worden opgelegd door het lokale appellatiebestuur (de DAC Steiermark) zijn ronduit streng en maken handmatig werk in de wijngaard bijna verplicht. Er wordt in ieder geval met de hand geplukt.
In 2018 is Styrië een nieuw tijdperk ingegaan met de toekenning van het DAC-label, een afkorting voor Districtus Austriae Controllatus, voor de drie genoemde regio’s, waarmee zijn typische regionale benamingen officieel worden erkend.
Zoals in de Bourgogne bestaat er een hiërarchie tussen de wijnen, gaande van regionale basiswijn tot grand cru. In Styrië wordt dat DAC Gebietsweine (regionaal); DAC Ortsweine (gemeentelijk) en de top DAC Riedenweine (perceelgebonden).
Profilering
Binnen deze classificatie zullen de wijnmakers hun wijnmaakprocedés vaak aanpassen naargelang het profiel dat ze zoeken: voor sommigen is het doel om de fruitaroma's te laten primeren. Zij zullen gebruikmaken van roestvrijstalen vaten. Anderen zullen kiezen voor een gedeeltelijke gisting in eiken vaten of een malolactische fermentatie met het oog op een complexere wijn en nog anderen zullen zelfs maceratie op de schil overwegen om de wijn een bijzondere diepte te geven of er een orange wine van te maken. Deze laatste technieken zorgen ook voor een groter bewaarpotentieel. Deze diversiteit aan technieken en terroirs zorgt voor een breed scala aan wijnen, waarvan sommige gemaakt zijn om jong gedronken te worden, terwijl andere met de jaren beter kunnen worden. Het DAC-systeem bepaalt ook de data waarop de wijnen worden vrijgegeven: 1 maart na de oogst voor de categorie Gebietsweine en 1 mei na de oogst voor de DAC Ortsweine en DAC Riedenweine.
De verscheindenheid aan terroirs - waarbij weersomstandigheden, blootstelling, helling en bodemtype aanzienlijk kunnen variëren - speelt een grote rol in het profiel van de wijnen. Veel neerslag - tot 1.200 mm per jaar in sommige gebieden (ter vergelijking: Brussel 800 mm) - en overvloedige zonneschijn dragen ook bij tot het profiel. In een tijd waarin klimaatverandering lange droge periodes veroorzaakt, is de overvloed aan regen een groot voordeel. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is ook belangrijk, waardoor de druiven langzaam rijpen en hun aromatisch potentieel wordt versterkt. Maar het is de hand van de wijnbouwer die het plaatje compleet maakt, zeker in deze regio waar kleine familiebedrijven overheersen. Al deze factoren leiden tot wijnen met een mooie diversiteit. Behalve droge Sauvignons vind je er ook mousserende en zoete wijnen van deze bekende druif.
Gelauwerde Sauvignons uit Styrië beschikbaar in België:
- • Skoff Original Sauvignon blanc ‘Royal’ 2021 – Grote Gouden medaiile
Invoerder: Oostenrijks Wijnhuis, Barrique Wijnen (barriquewijnen.be) - • Skoff Original Sauvignon blanc ‘Ried Grassnitzberg’ 2021 – Zilveren medaiile
Invoerder: Oostenrijks Wijnhuis, Barrique Wijnen (barriquewijnen.be) - • Weingut Gross ‘Privat’ 2020 – Zilveren medaille
Invoerder: Jan Rots Wijnen (wijnenjanrots.be) - • Weingut Wohmuth – Sauvignon Kitzech-Sausal 2022
Invoerder: Frank Matthys (Matthys-wines.be) - • Weingut Lackner-Tinnacher - Sauvignon ‘Steinbach’ 2017
Invoerder: Marc Dulst (dulst.be)
Meer gelauwerde wijnen ontdekken? Klik hier