fbpx

Elizio, de ruwe diamant van Koksijde

Door Dirk Rodriguez 

21.04.2022

Een ijzeren wil en een goede mentor kunnen een gepassioneerde jongeman erg ver brengen. Dat bleek tijdens de laatste wedstrijd voor de Beste Junior Commis Sommelier.

Naast de wedstrijd voor de titel van Beste Sommelier van België, organiseert de Belgische Sommeliersgilde ook een gelijkaardige proef voor de 6de en 7de jaars van onze hotelscholen. De leerkrachten drankenkennis vragen doorgaans in het begin van het jaar wie zich geroepen voelt om aan deze vergelijkende proef deel te nemen en uit de kandidaten maakt elke school dan zelf een selectie.

De laatste jaren werden deze proeven gedomineerd door de studenten van Ter Groene Poorte, vandaar dat het verwonderlijk is dat een jonge, 18-jarige knaap genaamd Elizio Masson, ook nog eens twee jaar van de wereld afgezonderd door covid, de ban brak voor Ter Duinen uit Koksijde. Hij won in maart de proef voor de 6de jaars met glans. Op sommige onderdelen zou hij naar verluidt de 7de jaars zelfs het nakijken gegeven hebben.

Elizio Masson mag zich nu Beste Junior Commis Sommelier van België noemen en daar horen een paar kanttekeningen bij. Om te beginnen heeft Elizio een Franse moeder en een Vlaamse vader. Dat maakt dat hij zich zowel in het Frans als in het Nederlands voortreffelijk uitdrukt. Dat is tegenwoordig maar weinigen gegund. Daarnaast heeft Elizio een onwaarschijnlijke honger naar kennis.

Theoretisch is hij erg bij de pinken. Noem eens enkele topproducenten uit de Jura? Elizio ratelt ze zo af. Bourgogne Côte de Beaune? Geen probleem. Montepulciano? Avignonesi, Poliziano, Cecchi… Nochtans behoort dit niet tot de materie die hij moest kennen voor de wedstrijd, want die spitste zich toe op de Rhône…

“Ik studeer elke dag drie uur lang op mijn wijntheorie,” zegt hij daarover. Maar er is nog een ander element, met name zijn mentor, Pieter Verheyde, waarvoor hij elke zondag aan de slag is. “Pieter kent alle kneepjes en legt me heel veel uit,” licht Elizio toe. “Bovendien heeft Pieters Restaurant Terminus ook een wijn- en sigarenshop geopend naast de superette die het runt (foto onder). Ik zie elke dag de belangrijkste wijnstreken voor mijn ogen, ik leer dus al doende bij.”

Met deze titel is de ambitie niet gestild, dat is duidelijk. Elizio wil zo snel mogelijk doorstoten tot de absolute top van de Belgische sommellerie. Maar eerst nog anderhalf braaf naar school gaan. Wordt vervolgd.

(foto boven: Elizio in Tbilisi, hoofdstad van Georgië ; foto onder: de wijnshop van Restaurant Terminus.)

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down