fbpx

Belgovino presents (III): Domein Cuvelier uit Haspengouw

11.08.2023

Familie ©Cuvelier

Met schitterend gelegen percelen in Jesseren, Kerniel en Haren, vaak omschreven als de meest idyllische hoekjes van Borgloon in het Limburgse Haspengouw, zet Domein Cuvelier almaar meer de toon in Haspengouw.

Het domein wordt geleid door de familie Cuvelier. De gebroeders Yves en Patrick Cuvelier groeiden op tussen de appel- en de perenbomen. Ze worden daarin bijgestaan door Yves’ echtgenote, Miet (zie foto boven). Het wijngaardbeheer is in handen van fruitteler Patrick, het wijnmaken wordt verzorgd door Yves, fruithandelaar. De percelen hebben een ondergrond van löss met keien wat garant staat voor fijne, complexe wijnen met een boeiende mineraliteit.

Mousserende wijn is de specialiteit, maar ook de stille wijnen zijn erg gegeerd. Bij de geteelde druivenrassen vinden we enkele leuke verrassingen zoals de Grüner Veltliner en de Sauvignon blanc. De wijnen kregen originele namen als CuBiz, Bizonder (Chardonnay + Pinot blanc) of ExcluBiz mee. De laatste wijn is een Méthode Traditionnelle die liefst 24 maand sur lattes rijpt.

Absoluut niet te missen op Belgovino.

Voorgestelde wijnen


Cubiz, Méthode Traditionelle
Prachtige Méthode Traditionelle, Op basis van Chardonnay (70%) aangevuld met Pinot noir en meunier. De 24 maand sur lattes zorgen voor een buitengewone delicatesse. Fijnen hints van witte bloesems en steenfruit met in de mond ook secundaire toetsen van brioche en broodgist. Opemerkelijk is ook de ExcluBiz, inderdaad exclusief want op basis van zowat alle toegestane champagnerassen: Chardonnay, Pinot(s) noir, meunier, gris, blanc en de in ons land nauwelijks te vinden Petit Meslier. De 24 maand sur lattes zorgen opnieuw voor een buitengewone delicatesse.

Bizonder Sauvignon blanc 2022
Afkomstig van de wijngaard te Haren. Fijne, semi-aromatische wijn met hints van buxus, citrus en groene appel. Op de tong verfrissende met een minerale eindtoets eigen aan het Haspengouwse terroir.

BizNoir, Pinot noir 2022
De BizNoir wordt gepositioneerd als een lichte rode wijn. Met andere woorden een zeldzame rode zomerwijn die men ook relatief fris mag schenken. Afkomstig van wijngaarden te Jesseren en Kiel en kort gerijpt Franse eikenhouten vaten. Typerende aroma's van zomerbloesems, kers en kriek met een fijne hint van kaneel en specerijen. Het hout is wondermooi geïntegreerd.

Voor meer info over Domein Cuvelier, klik hier

Voor de verdeling van de wijn: klik hierCubiz ©Cuvelier
Cubiz ©Cuvelier

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down