Belgovino presents (VII): Wijndomein Ravenstein

01.09.2023

De naam ‘Ravenstein’ werd ontleend aan een oude heerlijkheid die geleid werd door de Heer van Kleef die geroemd werd om zijn durf. Durf en lef was er ook nodig om te doen wat Dirk en Patricia Talpe-Lenoir in 2022 deden: ze draaiden een belangrijke bladzijde om. En dat maakt hen allicht tot de fleurigste van alle Belgische wijndomeinen.

Na 30 jaar switchten ze volledig van bloemkwekerij naar wijndomein. De wijnactiviteiten werden in mei 2017 opgestart met de aanplant van 2,5 ha maar die is ondertussen aangegroeid tot een wijngaard van 6 hectare groot, met recent nog de bijkomende aanplant van een halve hectare Pinot blanc. Onderzoek van de bodem bracht aan het licht dat deze rijk is aan lemige klei en silex, ideaal voor wijnbouw. De zuidelijke oriëntatie zorgt er verder voor dat de druiven optimaal rijpen terwijl de opstuivende wind het vocht snel wegblaast wat de gezondheid van de wijnstokken nog bevordert. 

Duurzaamheid en biodiversiteit

Patricia en Dirk doen aan duurzame wijnbouw, maaien tussen de rijen en legden gemengde heggen aan om de biodiversiteit te bevorderen. Helemaal eigen aan hun groene vingers, besteden ze buitengewoon veel aandacht aan de wijngaard omdat ze geloven dat 95% van de kwaliteit van de wijn daar ontstaat. 

De oude boerenschuur is prachtig omgebouwd tot moderne cuverie en eigentijds proeflokaal. De productie omvat zowel mousserende, stille als versterkte wijn. De wijnen kenden al flink wat bijval. De Ravenstein Brut Blanc de Blancs werd bekroond met een Belgian Wine Award bij Gault&Millau en de Ravenstein Brut kreeg de op één na hoogste score in de Gids van de Belgische Wijnen 2023. 

Voorgestelde wijnen (onder meer)

• Ravenstein Brut (van het nieuwe oogstjaar 2021)
Op basis van de drie (met de hand geoogste) champagne-rassen: 65% Chardonnay, 25% Pinot noir en 10% Pinot meunier, 15 maand sur lattes, 6 g dosage.

• Ravenstein Blanc de Blancs (vorige jaar Gouden medaille 'Beste Belgische Wijn')
100% Chardonnay, dus een rasechte Blanc de Blancs, 18 maand sur lattes, 6 g dosage. Helaas uitverkocht.

Ravenstein Blanc de Noirs Brut (primeur)
Voor het eerst te proeven op Belgovino! Een nieuwkomer die het resultaat is van een lange rijpingsperiode van 26 maand sur lattes.

Regio: West-Vlaanderen (Wervik)

Voor meer info over het Wijndomein Ravenstein, klik hier

Om meer te lezen over de wijnen van het Heuvelland, klik hier

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down