fbpx

Belgovino presents (XIV): Bodegas Mas Alta & Château Le Rey

14.09.2023

De reden waarom we twee verschillende domeinen samen presenteren is omdat ze begeesterd worden door één en dezelfde drijvende kracht: Philippe Lambrecht, bekend van wijnimport De Brabandere uit Wielsbeke en de online-website BottleAdvice.com.

Hoewel Philippe Lambrecht naam maakte met de grote klassieke regio’s uit Frankrijk, Bourgogne en Bordeaux, investeerde hij eerst in Spanje. Hij raakte gebiologeerd door de unieke leisteenhoudende bodems van Priorat en besloot er te investeren, nadat hij de streek beter had leren kennen omdat een goede vriend van hem er al een huis had. In 1999 kocht hij 15 hectare. Inmiddels groeide Mas Alta uit tot een domein van 60 hectare. Het doel: een absolute topwijn maken.

Is het wel nodig om 60 hectare te hebben in Priorat, is het geen tijd om wat te cashen na al die investeringen?” vroegen we ooit aan Philippe Lambrecht, Belgisch Wijnpersoonlijkheid van het jaar 2021, “Nee, ik wil geen enkel stuk verkopen,” antwoordde hij. “Want elk perceel is uniek. Er zitten echt geen mindere stukken bij. Het zijn de beste llicorella-bodems!”


Château Le Rey

In Bordeaux kan je domeinen kopen à volonté. Het probleem is: een echt goed domein vinden… “Daar hebben we chance gehad,” verklaart Philippe Lambrecht, “Dit domein, Le Rey in Castillon, kwam ik op het spoor via de familie Peré-Vergé (cfr. La Violette in Pomerol) en Carl Gheysen die nog voor de familie had gewerkt. Hier ben ik niet alleen aandeelhouder. Dit is een participatie met Vignobles K en oenoloog Jean-Christophe Meyrou. In het begin dachten we van de minder stukken wijngaard een witte wijn te maken, maar na onderzoek bleken die percelen blauwe klei te bevatten. Daar maken we nu een aparte cuvée van in rood, ‘Les Argileuses’. We maken op Le Rey nu twee aparte terroirwijnen, wat absoluut uniek is voor Bordeaux.

Deze topwijnen uit Castillon en Priorat kan u voor het eerst proeven op Belgovino.

Voor alle info over de wijnen van Philippe Lambrecht:

Carl.gheysen@thegrape1870.be

Voor meer info over BottelAdvice.com, klik hier

Voor praktische info over Belgovino, klik hier

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down