fbpx

Belgovino presents (XVI). Tour de Tilice

15.09.2023

Een mooi familiedomein erven is één zaak. Ervoor zorgen dat het rendabel blijft is een andere zaak. Simon Delforge besloot daarom niet langer appelen en peren te telen zoals zijn vader, maar over te schakelen naar wijnteelt. Zijn eerste stokken plantte hij in 2018. Wat u op Belgovino te proeven krijgt is pas zijn tweede cuvéé!

Tour de Tilice is in feite een kasteelhoeve uit de 18de eeuw die gebouwd werd op de grondvesten van een middeleeuwse abdij. De velden kijken uit op de maasvallei en daar vinden we vanzelfsprekend nog andere wijndomeinen, zowel Waalse als Vlaamse.

“Ik had het gevoel dat het een andere weg moest opgaan,” schrijft Simon Delforge op zijn website. “Zo is in 2018 het idee ontstaan om wijnstokken aan te planten. Dat was het begin van Tour de Tilice.”

De omgeving lijkt er erg buccolisch, zeg maar landelijk, maar in feite bevinden we ons op amper 10 kilometer van het centrum van de stad Luik. Vermits bodem en onderste grondlagen erg belangrijk zijn, ging Simon van meet af aan resoluut voor bio en maakte hij ook een bewuste perceelkeuze. Hij koos de percelen die het rijkst zijn aan silex wat garant staat voor een mooie mineraliteit in de wijnen.

Bio betekent hier ook biodiversiteit want de wijngaarden worden omgeven door bosjes, door 2 kilometer hagen, doorkruist door bloemenrijen en verder vinden we fruitbomen en bijenkorven.

Voor de aanplant koos hij voor een originele mix van klassieke druivenrassen uit de Champagne: Chardonnay en Pinot noir met daarnaast ook de resistente rassen Johanniter en Muscaris. Na een tweede aanplant in 2020 en een derde in 2022 telt de wijngaard nu 7,5 hectare.

Voorgestelde wijn

Tour de Tilice Cuvée 101, Crémant de Wallonie (BSA)

  • Dit een mousserende wijn gemaakt volgens de Methode Traditionnelle. Hoewel ‘niet-millésimé’ komen alle druiven uit het oogstjaar 2021. Gevinifieerd op basis van 75% Johanniter, 19% Chardonnay en 6% Muscaris. Deze blend rust 4 maand op kuipen voor hij een tweede fermentatie in de fles ondergaat.
  • Tijdspanne sur lattes: 9 maand.
  • Datum van het degorgeren: 20 oktober 2022, met andere woorden: bijna één jaar rust op de fles.
  • Slechts 2g/l dosage. Dus in feite is dit een Brut Nature
  • De wijn wordt gekenmerkt door veel frisheid en spankracht en is levendig in de mond met voldoende structuur om zelfs een licht voorgerecht partij te geven.

Neem contact op via info@tourdetilice.be

Voor meer info over het domein, klik hier.

Voor alle praktische info over Belgovino, klik hier.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down