Champagne en kaas? En waarom geen rode wijn?
20.05.2024
Champagne en kaas vormen wel degelijk een prima match. U bracht allicht al eens een kaas-en-wijn avond door met een plaatselijke vereniging of voor een goed doel. Daarmee is alles gezegd: het gaat over een opoffering. U hebt uzelf, uw smaakpapillen en uw centen opgeofferd, want de wijn die meestal geserveerd wordt bij kaas, rode wijn, is een schoolvoorbeeld van een mismatch. Champagne daarentegen…
Het siert de auteurs dat ze geen te gespecialiseerde nicheproducten, noch bij de kaas, noch bij de champagne, zijn gaan zoeken. Ze nemen de tijd (46 pagina's) om aan de levensgenieter uit te leggen wat champagne is, wat kaas is en dat er zowel bij de kaas als bij de bubbels heel verschillende types bestaan. Maar om erg goede redenen is er altijd wel een match…
Rode wijn bij vooral romige of blauwe kazen zorgt voor een soort metaalachtige smaak in de mond die men enkel verdraagt wanneer het voor het goede doel is. In een lijvig en mooi uitgegeven boek doen Beste Sommelier van België (en nr. 11 van de wereld) Tom Ieven en champagnekenner Peter Doomen uit de doeken welke Champagnes je best schenkt bij diverse kazen.
Het boek is overzichtelijk ingedeeld, van fruitige champagnes en de kazen waar ze van houden tot vintage champagnes en de uitzonderlijke resultaten van gestremde melk die daarmee matchen. Aparte aandacht gaat er naar 'Houtinvloeden' en 'Luxecuvées', met op de koop toe ook nog een belangrijke samenvatting van de vuistregels voor de bubbels & foodpairing.
Bovendien geeft het werk je ook nog een niet te versmaden lijst van kwalitatieve champagnehuizen én kazen.
Uitgeverij Borgerhoff & Lamberts, 224 pagina's, prijs ca. €29 bij diverse boekwinkels en onineshops