fbpx

De mysterieuze code van de Baijiu op basis van Maotai

03.06.2024

Baijiu met Maotai-smaak kijkt terug op een lange geschiedenis van meer dan duizend jaar. Het vindt zijn oorsprong in het traditionele Chinese vakmanschap inzake alcoholproductie. De stad Renhuai in de provincie Guizhou is de geboorteplaats van de baijiu met Maotai-smaak (baijiu Arôme Sauce), de bakermat van Maotai baijiu en het centrale productiegebied voor baijiu met Maotai-smaak in China. 

De stad Renhuai ligt in het noordwesten van de provincie Guizhou, in het midden van de loop van de Chishui-rivier en geniet van een vochtig subtropisch moessonklimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 16,3 graden Celsius, wat unieke geografische omstandigheden biedt voor de ontwikkeling van de alcoholindustrie. De Chishui-rivier, met zijn spirituele bronnen en prachtige water, stroomt door de stad Maotai in de stad Renhuai. De brouwmethode voor Renhuai's baijiu met Maotai-smaak ('baijiu aroma Sauce') wordt gecombineerd met landbouwproductie in het stroomgebied van de Chishui rivier.

Op het ritme van de festivals

Het volgt een seizoensgebonden productiepatroon, waarbij distillatiegist wordt geproduceerd tijdens het Drakenbootfestival en grondstoffen worden toegevoegd tijdens het Dubbel Negen Festival, waardoor elementen van folklore en de verfijnde traditionele knowhow in China bewaard blijven.

Onder de verschillende soorten Chinese baijiu valt Renhuai's baijiu met Maotai-smaak op door zijn unieke smaak en kwaliteit. Achter het succes van baijiu met Maotai-smaak schuilt een mysterieuze code: “12987”. Laten we vandaag de code achter Renhuai's unieke baijiu met Maotai-smaak even ontcijferen en de geheimen combinatie van traditie en vakmanschap ontsluieren.

1- Eénjarige productiecyclus

In de knowhow van “12987” staat de “1” voor een productiecyclus van één jaar, wat betekent dat het hele proces, van de input van grondstoffen tot de extractie van alcohol, precies één jaar duurt. Renhuai's Maotai gearomatiseerde baijiu (Baijiu Smaaksaus) houdt zich al sinds mensenheugenis strikt aan de traditionele seizoensgebonden productie waarbij de starter wordt gemaakt tijdens het Drakenbootfestival en zand wordt toegevoegd tijdens het Dubbel Negen Festival, met één productiecyclus per jaar.

2- Twee keer voeden met grondstoffen

Tijdens de productiecyclus van een jaar worden de grondstoffen twee keer gevoed. De eerste keer door zand toe te voegen en de tweede keer door grof te schuren. “Sabel” verwijst naar de kleverige sorghum “Hongyingzi” die door de lokale bevolking wordt gebruikt om alcohol te maken. Omdat de kleur van “Hongyingzi” lijkt op die van het zand uit de rivier Chishui, noemen de plaatselijke bewoners de fijngestampte sorghum die wordt gebruikt om alcohol te maken “zand”.

9- stoombeurten

De “9” staat voor negen stoomcycli, een cruciale fase in het brouwproces van baijiu met Maotai-smaak. Door herhaaldelijk te stomen wordt het zetmeel in de grondstoffen omgezet in alcohol.

8 Fermentaire cycli

De “8” staat voor acht gistingscycli, waarbij de temperatuur en de tijd strikt moeten worden gecontroleerd om de zuiverheid van de kwaliteit en de zachtheid van de smaak van de alcohol te garanderen. Tijdens het stomen en fermenteren neutraliseert de alcohol schadelijke stoffen en introduceert het een grote hoeveelheid micro-organismen, aromatische stoffen en smaakvoorbereiders.

7 Alcoholextracties

De “7” staat voor zeven cycli van alcoholextractie, een cruciale stap in het brouwproces van baijiu met Maotai-smaak. Elke alcoholextractiecyclus vereist een nauwgezette bewerking om de stabiliteit van de alcoholkwaliteit en de rijkdom van de smaak te garanderen. De stijl, kenmerken en kwaliteit van elke alcoholcyclus zijn verschillend. Over het algemeen worden in elke cyclus de korrels die in het midden en het bovenste gedeelte gefermenteerd zijn, gedistilleerd tot baijiu met Maotai-smaak, de korrels in het middelste gedeelte worden gedistilleerd tot zachte alcohol en de korrels onderin, vlakbij de afsluitklei van de kelder, worden gedistilleerd tot alcohol voor de bodem van de kelder. Baijiu met Maotai-smaak, zachte alcohol en alcohol voor de kelderbodem moeten apart worden opgeslagen.

Drie jaar rijpen

In principe zouden we er nog een drietje kunnen aan toevoegden, aan de code. Baijiu met Maotai-smaak, gebrouwen met behulp van zo'n complex proces, moet meer dan drie jaar in de kelder rijpen voordat het op de markt kan worden gebracht. Daarom wordt Renhuai's baijiu met Maotai-smaak nog zachter nadat het door de tijd is gepolijst. Met elke slok proef je de vier seizoenen van het jaar en ervaar je de eeuwenoude wijsheid van het alcohol maken. De “12987” knowhow is niet alleen het authentieke brouwproces voor baijiu met Maotai-smaak, maar ook een belangrijke drempel voor baijiu met Maotai-smaak van hoge kwaliteit. Hoewel dit proces een lage opbrengst heeft, een lange brouwcyclus en hoge kosten, is het qua kwaliteit, aroma en smaak onvergelijkbaar met andere brouwprocessen voor baijiu met Maotai-smaak. Renhuai's baijiu met Maotai-smaak iq doordrongen van het eeuwenoude erfgoed van de Chinese alcoholcultuur en vertegenwoordigt het verfijnde vakmanschap van de Chinese alcoholproductie. Tegelijkertijd is baijiu met Maotai-smaak ook een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese cultuur. Het belichaamt de wijsheid en emoties van de Chinese natie en belichaamt een kostbaar cultureel erfgoed van de Chinesen.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down