fbpx

Dubbel jubileum bij Lungarotti

Door Baudouin Havaux 

21.06.2024

In 2024 viert Lungarotti de vijftigste verjaardag van het Torgiano Wijnmuseum en tevens de zestigste verjaardag van Rubesco Riserva Vigna Monticchio, het vlaggenschip van het huis Lungarotti.

Het Torgiano Wijnmuseum (MUVIT) werd op 23 april 1974 geopend door Giorgio en Maria Grazia Lungarotti, eigenaars van het gelijknamige wijnhuis dat de wijnen uit Umbrië wereldberoemd heeft gemaakt. Het Torgiano Wijnmuseum wordt geroemd als een van de beste wat betreft de kwaliteit van de tentoongestelde collecties.

Meer dan 3.000 objecten, waaronder meerdere archeologische vondsten, keramische wijnvaten uit de Middeleeuwen, de Renaissance, de Barok en de hedendaagse periode, gravures en tekeningen van de 15e tot de 20e eeuw, goud- en zilversmeedwerk, stoffen en andere voorwerpen getuigen van het belang van wijn in de collectieve beeldvorming en de cultuur van de volkeren uit het Middellandse Zeegebied en het Europese vasteland. En dat gedurende meerdere millennia.

Deze unieke stukken trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Het museum bestaat uit 20 zalen en is gehuisvest in het monumentale Palazzo Graziani-Baglioni, een 17e-eeuws aristocratisch zomerverblijf. In 2000 opende Lungarotti ook het Olijf en Olie Museum (MOO) in een historische olijfoliemolen.

Omdat kunst en wijn nauw met elkaar verbonden zijn, werkt Lungarotti ook nauw samen met hedendaagse kunstenaars. Een manier om de geschiedenis en cultuur van Umbrië en het Middellandse Zeegebied meer luister te geven.

Voor de gelegenheid heeft Lungarotti een gelimiteerde editie van zijn Brut Millesimato gecreëerd ter ere van 50 jaar MUVIT, met een etiket geïnspireerd op de Infantia de Bacho van Maestro Giorgio Andreoli (Gubbio, 1528), een van de meest representatieve werken van het museum.

Rubesco Riserva Vigna Monticchio (Torgiano Rosso Riserva DOCG) viert zijn 60 jarig bestaan

In 1964 produceerde Giorgio Lungarotti, pionier van de moderne Italiaanse oenologie, voor het eerst wat al snel de iconische wijn zou worden en zou uitgroeien tot een van de meest gezochte rode wijnen van Italië. Giorgio realiseerde zich meteen dat de Monticchio wijngaard in de heuvels van Torgiano, met zijn perfecte oriëntatie en unieke bodem, buitengewone Sangiovese kon produceren.

Dit verhaal, dat begon bij Giorgio Lungarotti, gaat verder dankzij de inzet van de drie generaties van de familie Lungarotti die het wijndomein tegenwoordig leiden. Vandaag de dag heeft Lungarotti in totaal 250 hectare wijngaarden op het landgoed van Torgiano (230 ha) en het landgoed van Montefalco (20 ha, biologisch gecertificeerd). De twee

wijnmakerijen produceren in totaal 29 verschillende labels, met een gemiddelde van ongeveer 2,5 miljoen flessen per jaar. De wijnen worden gemaakt van inheemse variëteiten gecombineerd met internationale variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Pinot grigio, die in de jaren 1960 en 1970 door Giorgio Lungarotti in Umbrië werden geïntroduceerd.

Een van de hoekstenen van het bedrijf is wijntoerisme en de promotie van de cultuur van wijn, olijfolie en het artistieke erfgoed via het Torgiano Wijnmuseum (MUVIT) en Olijf en Olie Museum (MOO).

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down