Eburon Estate: oude liefde baart nieuwe wijngaard
05.11.2024
De naam doet ons denken aan de Eburonen, een stam die ooit het mooie weer maakte tussen Maas en Rijn en het met durf en lef opnam tegen de legioenen van Julius Caesar maar finaal in het zand beet. Niet echter zonder dat ze de Romeinen iets afhandig hadden gemaakt (volgens de mythe): wijnstokken! En laat dit nu net zijn wat je op het nieuwe Limburgse Eburon Estate van Paul Molleman en Marco Tiggelman in overvloed vindt. Vino had een enthousiaste Paul Molleman aan de lijn.
’Noem het toeval of karma,’ zegt Molleman, ‘Noem het wat je wil. Marco zag na vele jaren zijn eerste jeugdliefde Flore terug en de vonk sloeg wederom over. Flore, kinderarts werkzaam in Maastricht, woonde op een boerderij in Tongeren, met een verwaarloosde wijngaard van 1.5 ha. Meteen gingen niet 1 maar 2 oude dromen van Marco in vervulling. Al snel trok hij bij haar in, begon met het herstellen van de wijngaard en werd, naast zijn normale baan voor California Wines waar we collega’s zijn, wijnbouwer. Alleen, het was simpelweg te veel voor 1 persoon. Niet alleen financieel maar ook in wijngaard en wijnmakerij, en op zakelijk, commercieel en logistiek vlak.’
Vino: Doen jullie alles zelf of is er advies en hulp in de wijngaard?
Molleman: ‘We willen zoveel mogelijk zelf doen, want een goede reden om het samen te doen is de beleving, de lol wie we hebben met dit zeer ambitieuze project. Dat omhelst namelijk niet alleen een wijngaard en wijnmakerij, maar vanaf aankomende zomer ook een B&B met 5 luxe kamers. Het wordt echt een destinatie, agro-toerisme. In de wijngaard worden we bijgestaan door Flore en Wendy die onze Vineyard Manager is. Ikzelf kom regelmatig over vanuit Den Haag om te helpen natuurlijk. Heerlijk in de zon, in de regen, op het veld bezig zijn. Of in de wijnmakerij Marco ondersteunen met persen, overhevelen, klaren, etc. Hij is de grote man achter de kwaliteit van de wijn, Advies krijgen we van Stan Beurskens van het Nederlandse wijndomein St-Martinus. Stan is al bijna twee jaar onze consultant. Hij is een druk man, had eigenlijk geen tijd voor nieuwe projecten maar na ons verhaal aangehoord te hebben en een bezoek op het domein werd hij direct enthousiast.’
Vino: We lezen in Perswijn dat 2023 een geslaagd jaar was voor jullie met uitstekende degustatiescores, super. Maar Marco en jij kondigen ook een Syrah aan. Erg ambitieus. Ik neem aan dat dit niet voor dit tegenvallende oogstjaar 2024 zal zijn?
Molleman: ‘Dit jaar wordt er zeker ook wijn gemaakt. We hebben net Pinot Noir geoogst, die is dit jaar voor onze sparkling wijn. Aanstaand weekend is de Chardonnay eindelijk aan de beurt. Het suikergehalte en de zuren zijn goed, de opbrengst is echter beperkt. Het weer heeft in 2024 natuurlijk niet echt meegeholpen. De wijnstokken staan er echter gezond bij, de meesten zijn 8 jaar oud, een deel is 3 jaar oud en zal volgend jaar een oogst opleveren. We verwachten veel van onze Syrah die we dan voor het eerst oogsten. Maar laten we eerst maar eens een kaarsje branden en hopen op een mooie lang groeiseizoen in 2025.’
Vino: Het is jullie gegund!