fbpx

Het vakmanschap van versterkte wijnen binnenkort erkend als UNESCO-immaterieel erfgoed?

Door Benoît Carion 

22.01.2025

De Concours Mondial de Bruxelles (CMB), een prestigieuze wedstrijd die jaarlijks internationale experts samenbrengt om duizenden wijnen van over de hele wereld te proeven en te beoordelen, is meer dan een gewone wedstrijd. De concours zet zich tevens in voor de promotie en het behoud van wijntradities en -vakmanschap. 

In deze geest steunt de CMB een ambitieus initiatief: de erkenning verkrijgen van het productieproces van versterkte wijnen door UNESCO als immaterieel cultureel erfgoed. Dit initiatief wil de unieke expertise en het erfgoed van regio's zoals Marsala, Jerez, Samos, Madeira en Porto onder de aandacht brengen.

Op donderdag 16 januari werd in Marsala een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door het Consortium ter bescherming van DOC-wijnen uit Marsala, met deelname van vertegenwoordigers van Jerez en Samos. Het objectief?  De krachten bundelen om deze erkenning te behalen. Ook de versterkte wijnen uit Madeira en Porto werden uitgenodigd om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Deze aanpak past binnen de ambitie om een uitzonderlijk cultureel, oenologisch, economisch en architecturaal erfgoed te behouden en te promoten. De vijf regio’s, gelegen in de “Sun Belt” – een zonovergoten zone in het zuiden van Europa – belichamen immers eeuwenoud vakmanschap en culturele rijkdom die doorgegeven zouden moeten worden aan toekomstige generaties.




Een nieuwe dynamiek dankzij de Sweet and Fortified Wines Session van de CMB
Om de promotie van versterkte wijnen kracht bij te zetten, organiseert de Concours Mondial de Bruxelles van 17 tot 19 september 2025 de Session Vins Doux et Fortifiés in Marsala, Sicilië. Dit evenement brengt de beste wijnen in deze categorie samen en viert tegelijk het erfgoed en de diversiteit van de producerende regio's.

Deze erkenning en initiatieven bieden de gelegenheid om versterkte wijnen op een nieuwe manier te ontdekken, vooral bij jongere generaties, en hen bewust te maken van zowel de geschiedenis als de moderne relevantie van deze unieke wijnen.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down