fbpx

In 2024 neemt de CMB de vlucht vooruit naar Mexico

17.05.2023

De 31ste Concours Mondial van Bussel zal plaatsvinden in Guanajuato, Mexico.

De stad Guanajuato, Mexico, is uitverkoren als gastheer voor de 31e Concours Mondial van Brussel (die we voortaan CMB zullen noemen). Het grootste CMB-evenement, gewijd aan rode en witte wijnen, zal plaatsvinden in de moderne industriestad Leon op 7, 8 en 9 juni 2024. Het is de eerste keer dat de CMB naar het Amerikaanse continent wordt uitgevoerd. Het zet daarbij nogmaals in de verf dat het tot een van de meest prestigieuze wijnwedstrijden ter wereld is uitgegroeid.

Guanajuato is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de Mexicaanse wijnindustrie, mede dankzij zijn rijke geschiedenis en ideale klimaat voor de druiventeelt. Guanajuato, bekend als de bakermat van de Mexicaanse nationale onafhankelijkheid, is nauw verbonden met de Mexicaanse cultuur en het Mexicaanse erfgoed.

Het staat nationaal op de vijfde plaats wat betreft de groei van wijngaarden, met 485 hectare beplant en meer dan 100 hectare in de pijplijn, wat neerkomt op 4,5% van het nationale areaal voor de productie van kwaliteitswijn. De staat Guanajuato is ook de vijfde grootste producent van druiven in Mexico en staat op de vierde plaats wat betreft de totale wijnproductie.

Guanajuato is een dynamische regio met 46 wijnprojecten, 34 wijnhuizen die deel uitmaken van de Guanajuato Grape and Wine Association en 25 wijntoerismeprojecten.

Elk jaar produceert Guanajuato meer dan 1.240.000 liter wijn van bekende variëteiten als Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Malbec, Cabernet Franc, Tempranillo, Nebbiolo, Semillon, Chardonnay en Sauvignon Blanc. De meer dan 70 medailles die in de belangrijkste Europese competities werden behaald, bewijzen de potentie van de streek.

Een land met een lange wijntraditie

Guanajuato heeft een rijke wijntraditie die teruggaat tot de koloniale tijd. De Spaanse "conquistadores" en missionarissen introduceerden de eerste Europese wijnstokken die vanaf Mexico-Stad noordwaarts door Guanajuato werden verspreid.

De unieke agroklimatologische omstandigheden van de regio hebben bijgedragen tot het aparte karakter van de wijnen, die vandaag de dag voornamelijk worden geproduceerd in de sectoren Dolores Hidalgo, San Miguel de Allende, San Felipe, San Francisco del Rincon, Guanajuato, Leon, Salvatierra, Comonfort en San Diego de la Union.

In Dolores Hidalgo, een stad gelegen in de Valle de la Independencia, is een van de twee wijnmusea van het land gevestigd. Het Guanajuato Wijnmuseum legt de nadruk op de geschiedenis en het wijnproductieproces van de regio. Daarnaast heeft Guanajuato al verschillende belangrijke internationale wijngerelateerde evenementen georganiseerd, zoals de Mexico Seleccion van het Concours Mondial de Bruxelles in 2017 en 2021 en het Guanajuato Tierra de Vinos Harvest Festival in 2022. Dit waren mijlpalen die ertoe hebben bijgedragen dat de regio een van de belangrijkste bestemmingen in de wijnsector is geworden.

Guanajuato, gelegen in het hart van Mexico, is een staat met een rijk cultureel, historisch en architectonisch erfgoed dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Het heeft twee werelderfgoedsteden, de hoofdstad Guanajuato en San Miguel de Allende, en zes drukbezochte Pueblos Mágicos: Dolores Hidalgo, Salvatierra, Jalpa de Canovas, Yuriria, Mineral de Pozos en Comonfort. Daarnaast heeft de staat vijf archeologische gebieden die worden beschouwd als ceremoniële centra van Meso-Amerikaanse culturen: Cañada de la Virgen, El Coporo, Arroyo Seco, Peralta en Plazuelas. Met zo'n breed scala aan attracties is Guanajuato een niet te missen bestemming voor iedereen die zich wil onderdompelen in de Mexicaanse geschiedenis en cultuur.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down