fbpx

Interview met Kathleen Van den Berghe: eerste vrouwelijke Master of Wine met Belgische origine

Door Baudouin Havaux 

03.03.2025

Onze landgenote Kathleen Van den Berghe, eigenares van Château de Minière in de Loire, is de eerste vrouw van Belgische afkomst die de prestigieuze titel van Master of Wine (MW) heeft behaald. Deze titel wordt toegekend aan wijnprofessionals na een rigoureus examen- en opleidingsprogramma dat alle aspecten van wijn beslaat, van wijnbouw tot degustatie. Het is een van de hoogste erkenningen in de wijnwereld.

Een prestatie die Kathleen te danken heeft aan haar doorzettingsvermogen en hard werk. Vino.be ging met haar in gesprek om haar motivatie en uitzonderlijke parcours te begrijpen.




Wat was uw motivatie om deze opleiding te volgen?

Ik heb altijd graag geleerd en nieuwe uitdagingen aangegaan. Het klinkt misschien verrassend, maar examens afleggen heeft mij nooit bang gemaakt – integendeel, ik vind het erg stimulerend.

Na opleidingen in de oenologie bij Syntra en het behalen van de verschillende niveaus van de WSET, leek de inschrijving voor de Master of Wine een logische volgende stap om mijn kennis te verdiepen.

Ik heb altijd Pippi Langkous bewonderd, het stripfiguur die zegt:

"Sterk ben ik niet, maar slim wel. En als ik het nog nooit heb gedaan, dan kan ik het vast!"

Dat motto heeft me geholpen deze uitdaging aan te gaan.




Hoe lang heeft u aan deze opleiding besteed?

Ik schreef me in 2016 in, maar in 2017 moest ik mijn studie om familiale redenen tijdelijk stopzetten. In 2018 pakte ik de draad weer op en slaagde datzelfde jaar meteen voor het theoretische gedeelte. In 2019 werkte ik aan het praktische deel, maar de COVID-crisis in 2020 onderbrak opnieuw mijn vooruitgang. Het duurde nog een tijdje voordat ik mijn opleiding kon hervatten en afronden.




Wat was het onderwerp van uw thesis (Research Paper)?

Ik ben altijd gefascineerd geweest door wijnfouten. Als wijnmaker vind ik het onaanvaardbaar om een fles met een afwijking, hoe klein ook, aan een consument te verkopen. Het is de verantwoordelijkheid van de producent om ongewenste geuren en smaken te elimineren.

Daarom heb ik me verdiept in anisolen, organische verbindingen die verantwoordelijk zijn voor wijnfouten zoals kurksmaak. Dit defect ontstaat vaak door slechte vinificatie- of opslagomstandigheden. Ik heb drie technieken ontwikkeld en getest om deze stoffen te verminderen, eerst in een laboratorium in Antwerpen, daarna in mijn eigen garage.

Als ingenieur van opleiding boeien de technische aspecten van oenologie mij enorm. Een grappige anekdote: ik leerde ooit een truc waarbij je plastic huishoudfolie in een wijn met kurksmaak dompelt. Als bij toverslag verdwijnt het defect – of wordt het op zijn minst aanzienlijk verminderd! Die ervaring heeft me waarschijnlijk beïnvloed bij het kiezen van mijn onderzoeksthema.





Wat was het moeilijkste deel van deze opleiding?

De grootste uitdaging was opnieuw beginnen na twee onderbrekingen. Tijdens die pauzes besefte ik dat ik mijn tijd ook kon besteden aan andere dingen: mijn familie, mijn domein of zelfs hobby's. Na maanden van inactiviteit terugkeren naar mijn studies was echt moeilijk.




Welke raad zou u geven aan iemand die Master of Wine wil worden?

Allereerst: blijf nederig. Je moet bereid zijn om te falen, om bepaalde tests niet te halen en opnieuw te moeten doen. Dit vraagt veel mentale kracht.

Daarnaast is het essentieel om plezier te hebben in het proces. Zoals ik vaak zeg:

"Enjoy the experience."

Zie deze opleiding als een spel en geniet van de uitdaging.

Tot slot moet je je ervan bewust zijn dat deze opleiding een grote investering vraagt, zowel in tijd als in geld. Naast het inschrijvingsgeld moet je ook investeren in proefflessen van over de ganse wereld en talrijke reizen. Het is een totaal engagement.




Wat zal deze titel veranderen in uw professionele leven?

Ik hoop dat deze titel me zal helpen erkend te worden als een professionele en intellectuele expert in de wijnsector. Daarnaast zal het mijn zichtbaarheid vergroten, waardoor ik me kan onderscheiden en de bekendheid van mijn domein, Château de Minière, kan versterken.

Maar deze erkenning wil ik ook delen met mijn collega-wijnbouwers in Bourgueil, en breder gezien met alle producenten in de Loire-vallei.

OOGST 2011 - CHATEAU DE MINIERE




Hoe ziet u de toekomst van de Loire-wijnen en van Château de Minière? Welke uitdagingen wachten u?

Het klopt dat de Loire-wijnregio het beter doet dan sommige andere regio’s. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Ik nodig u uit om naar Bourgueil te komen en de groeiende hoeveelheid verlaten wijngaarden te zien.

Toch heeft de Loire een voordeel: het profiteert momenteel van de positieve effecten van klimaatverandering. Cabernet Franc bereikt bijna elk jaar een optimale rijpheid en wint aan populariteit bij wijnliefhebbers.

Om onze toekomst te verzekeren, moeten we ook inzetten op wijntoerisme, dat minder afhankelijk is van klimaatveranderingen. Bij Château de Minière hebben we de oppervlakte van onze wijngaard verkleind om ons te concentreren op de beste percelen. Het doel is om hen de nodige zorg te geven, vooral omdat die zorg steeds veeleisender en duurder wordt door klimaatverandering.

De kosten zijn bijzonder hoog voor ons, omdat we biologisch en biodynamisch werken. Maar we hebben geen keuze: we moeten ons aan de top van de kwaliteitsladder bevinden.




Als u meer wilt weten over het domein van Château de Minière en zijn wijnen, bezoek de website: www.chateaudeminiere.com

Als u meer wilt weten over de Master of Wine (MW) opleiding, bezoek dan hun website: www.mastersofwine.org

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down