fbpx

Wijndomein Waes: beschermd tegen vorst met Belgische technologie

27.04.2023

Iedereen kon in het VRT-journaal zien hoe lange lijnen die lijken op ledlampen in een transparante plastic darm de jonge scheuten beschermen van Wijndomein Waes. De technologie is nieuw, Belgisch en kent een stijgend succes ondanks de investeringskost.

Omdat de belangrijkste scheuten bij een wijngaard zich allemaal op één lijn bevinden (de vruchttakken zijn op elke rij aan dezelfde draad gebonden) lag deze oplossing eigenlijk voor de hand. Bij fruitbomen ligt dat anders: daar ontstaan de scheuten op verschillende niveaus. Wijnbouwer Lodewijk Waes daarover: “De techniek is een innovatief systeem dat in België werd ontwikkeld door de jonge start-up Frolight. Als Belgische wijnbouwer wil ik natuurlijk in de eerste plaats Belgische bedrijven steunen.”

In Vlaanderen zijn er intussen minstens vier wijndomeinen die de techniek ingevoerd hebben. Behalve Wijndomein Waes zelf, spreken we over Domein De Kluizen in Affligem, Domein Leeflank en Wijndomein Koudekot in Dranouter (what’s in a name?).

Voor de prijs moet gerekend worden op 6 euro per meter. De prijs per hectare is dus afhankelijk van het aantal rijen en en hun lengte. Maar een kleine berekening maakt duidelijk dat wie zijn stokken op 1 meter afstand plant en 2 meter tussen de rijen laat moet rekenen op meer dan 20.000 euro per hectare.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down