fbpx

EUROPE DEFENDS ITS TERRITORIES: Mis de ontdekkingsdagen "Sud-Ouest" niet op zaterdag 11 maart.

Door Partner 

04.03.2023

Op zaterdag 11 maart vieren verschillende wijnshops en slagers twee iconische producten uit het Zuidwesten van Frankrijk: BOB & BGA wijnen uit de Sud-Ouest en BGA Bayonne Ham. Op het programma voor deze twee ontdekkingsdagen: talloze proeverijen, gifts, wedstrijden,... Niet te missen

In het kader van de campagne EUROPE DEFENDS ITS TERRITORIES nodigen de Interprofession des Vins du Sud-Ouest (IVSO) en het Consortium du Jambon de Bayonne de liefhebbers van Belgische wijn en vleeswaren uit om hun streekproducten met BOB & BGA te degusteren tijdens de ontdekkingsdagen die zullen plaatsvinden in 7 wijnshops, 6 slagers en 20 Delhaize-supermarkten in heel België (de volledige lijst kan u onderaan raadplegen).

De deelnemende wijnhandelaren zullen proeverijen aanbieden van hun assortiment wijnen uit de Sud-Ouest en Bayonne Ham. Zij houden ook diverse give-aways achter de hand (flesstoppen, kurkentrekkers, drop-stops, etc.) met de logo’s en kleuren van de verschillende AOP & IGP wijnen. Er zullen ook folders beschikbaar zijn met informatie.

Bij de deelnemende slagers zal u Bayonne Ham kunnen proeven. Door de QR-code op de achterkant van de informatiefolder te scannen, kunt u deelnemen aan onze wedstrijd en kans maken op een kist met 6 wijnen uit de Sud-Ouest, ideaal bij uw Bayonne Ham (1 winnaar per etablissement).

In de deelnemende Delhaize’s zullen er speciale proefstanden van de Sud-Ouest zijn op zaterdag 18 maart, zodat u van uw wekelijkse boodschappen kunt profiteren om de wijnen uit de regio en Bayonne Ham proefsgewijs te ontdekken!

De lijst van deelnemende handelaren vindt u onderaan de pagina.

De BOB & BGA wijnen van uit de Sud-Ouest en de BGA Bayonne Ham zijn emblematische producten van de gastronomie van het Zuidwesten, beide gekenmerkt door de "South-West touch". Deze regio - bekend om zijn authentieke traditionele specialiteiten, zijn feesten en zijn zachte levenswijze - vertegenwoordigt mannen en vrouwen met een voorouderlijke knowhow die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

De labels BOB en BGA zijn de enige officiële certificeringen van kwaliteit en oorsprong in Europa en zijn strikt voorbehouden aan producten die de productievoorwaarden respecteren. De Appellation d'Origine Contrôlée (AOP) duidt een product aan waarvan alle productiefasen volgens een erkende knowhow in hetzelfde geografische gebied plaatsvinden, terwijl de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) een landbouwproduct, ruw of verwerkt, aanduidt waarvan de kwaliteit, de reputatie en andere kenmerken verband houden met de geografische oorsprong ervan. Eenvoudig gezegd is het beschermde gebied van een BOB een terroir en dat van een BGA een regio.

De wijngaarden van de Sud-Ouest strekken zich uit over verschillende Franse departementen, van de Landes in het westen tot de Aveyron in het oosten, en van de Lot in het noorden tot de Ariège in het zuiden. Het zuidwesten ligt tussen twee berggebieden (de Pyreneeën en het Centraal Massief) en twee grote wateren (de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee), en bevindt zich dus op het kruispunt van oceanische, continentale en mediterrane invloeden.

Deze geografische en klimatologische bijzonderheden hebben de verspreiding van verschillende druivenrassen mogelijk gemaakt: de regio telt er 300, waarvan 130 inheemse. Onder de oude autochtone druivenrassen vinden we négrette, duras, tannat, malbec, cabernet franc en fer servadou voor de rode wijnen, en colombard, mauzac, petit en gros maseng, petit courbu, ondenc en len de l'el voor de witte.

Een kort overzicht van de bekendste en meest gereputeerde Zuid-Westelijke wijn appellaties in België... De BOB Cahors produceert uitsluitend rode wijnen op basis van het druivenras Malbec, alleen of tot 70% en aangevuld met Tannat of Merlot. De wijnen van Cahors zijn zuur, fris en knisperend. De BOB Fronton, waarvan het productiegebied dicht bij Toulouse ligt, omvat rode wijnen (56%) met aroma's van rood en zwart fruit en bloemen, evenals roséwijnen (44%) met aroma's van rood fruit, citrusvruchten en bloemen. Deze wijnen worden gemaakt van de typische druivensoort voor deze appellatie, de négrette. De BOB Gaillac omvat rode, witte, rosé en mousserende wijnen, en staat dus natuurlijk bekend om de diversiteit van zijn wijnen. De BOB Saint-Mont, die wijnen van alle drie de kleuren omvat, beslaat het enige perceel wijngaarden in Frankrijk dat op de lijst van historische monumenten staat. De BOB's Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh bestrijken hetzelfde productiegebied, maar dan in het rood voor de eerste en in het wit voor de tweede. De BGA Côtes de Gascogne ten slotte wordt al bijna 40 jaar erkend op de internationale markt voor witte wijn, met name in Noord-Europa.

De 16 BOB en 12 BGA wijnen van het zuidwesten omvatten dus witte, rosé, rode en mousserende wijnen. Producten uit dezelfde streek gaan meestal goed samen, dus de associatie van Zuidwestelijke wijnen en Bayonne Ham is heel natuurlijk, aangezien deze twee producten elkaar subliem aanvullen.

Bayonne Ham heeft sinds 1998 een BGA: het fokgebied ligt in het zuidwesten en het rijpingsproces vindt plaats in het stroomgebied van de Adour (tussen de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën). Deze gezouten en gedroogde rauwe ham is afkomstig van varkens die in het zuidwesten zijn geboren en opgegroeid. De bijzonderheden van deze delicatesse zijn de subtiele en delicate aroma's, de lange en smeltende smaak en de rozerode kleur.

De productie BGA Bayonne Ham bestaat uit twee belangrijke fasen, het zouten en het drogen: de hele verse hammen worden eerst ingewreven met bronzout uit Salies-de-Béarn en vervolgens gedurende minstens 9 maanden in een droogkamer gelegd.

Het aan de Bayonne Ham toegekende BGA-label garandeert de naleving van gedetailleerde specificaties, waaronder de gecontroleerde voeding van de varkens, de traceerbaarheid in elke fase (van het fokken van de varkens tot het eindproduct), een eerlijke werkrelatie tussen de fokkers en de kwekers en de productie volgens traditionele principes.

Een kleine anekdote: ondanks zijn naam is Bayonne Ham niet geboren in Bayonne, maar op het omliggende platteland van het bekken van de Adour. De naam van de Baskische stad komt van de Hambeurs, die al sinds 1462 wordt gehouden en van waaruit de ham per schip werd verscheept.

ONTDEKKINGSDAGEN “SUD-OUEST”

Wijnhandelaren – Zaterdag 4 & zaterdag 11 maart

 • Antidotes (Ixelles – Bruxelles)
  Basin & Marot (Ixelles – Bruxelles)
  Cave Saint-Jacques (Tournai)
  Couleur Vin (Braine-le-Comte)
  Nicolas Tongres (Etterbeek – Bruxelles)
  Sobelvin (Liège)
  The Wine Corner (Genappe)

Slagers – Zaterdag 4 & zaterdag 11 maart

 • Culi’s (Zottegem)
 • Elsen Kaasambacht (Louvain)
 • Keurslager Michielsen (Anvers)
 • La Jardinière (Nandrin)
 • Rob The Gourmets’ Market (Woluwe-Saint-Pierre – Bruxelles)
 • Slagerij St. Pierre (Gand)

Delhaize supermarkten – Zaterdag 18 maart

 • Delhaize Arbre Ballon
 • Delhaize Blankenberge
 • Delhaize Boechout
 • Delhaize Bosuil
 • Delhaize Dendermonde
 • Delhaize Deurne
 • Delhaize Enghien
 • Delhaize Flagey
 • Delhaize Fort Jaco
 • Delhaize Hasselt
 • Delhaize Heverlee
 • Delhaize Izegem
 • Delhaize Kessel-Lo
 • Delhaize Kraainem
 • Delhaize Oudenaarde
 • Delhaize Reet
 • Delhaize Roeselare
 • Delhaize Sint-Kruis Brugge
 • Delhaize Waasland
 • Delhaize Wondelgem

Meer informatie: www.europedefendsitsterritories.eu

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down