fbpx

Nieuwste Champagnecijfers: Belgen trekken duidelijk weer de grens over

Door Dirk Rodriguez 

04.05.2023

Terwijl in 2022 in de wijde wereld de champagneverkoop verder aantrok, daalden de verkoopscijfers in België met 1% meldt het Comité Champagne. Maar hier is een heel logische verklaring voor.

Tegenover die daling stond weliswaar een waardestijging van 6,5% die alles heeft te maken met prijsstijgingen onder invloed van de inflatie. In 2021 registreerde België nog recordcijfers (10,4 miljoen liter officiële import) wat te maken had met twee fenomenen: de beginnende knaldrang op het eind van het jaar en het feit dat we niet ongehinderd de grens konden oversteken gelet op de nog heersende coronorestricties.

In het licht daarvan is het cijfer van 2022 (10,269 miljoen liter), derde hoogste ooit, in feite best een meevaller. 'Zeker wanneer we rekening houden met het feit dat de Belgen in 2022 weer massaal de grens overstaken om 'en direct' champagne te gaan kopen,' luidt de verklaring van Gregoire Van den Ostende, Directeur van de Belgische van het Bureau du Champagne Benelux.

Speciale cuvées
Los daar van moet gezegd dat wanneer we België vergelijken met andere belangrijke exportlanden, de Belgen erg traditionele drinkers zijn. 85% van onze champagneverbruik betreft BSA (Brut Sans Année). Rosé en Prestigecuvée's zijn aan ons niet besteed. Een verklaring daarvoor is er niet tenzij dat Champagne in België bij uitstek een feestdrank blijft, geen wijn die we drinken aan tafel of uit ontdekkingsdrang. Ook niet om mee te pronken. Wat dat laatste betreft is wel niet duidelijk wanneer een Champagne als 'Prestige' gecatalogeerd wordt. Moet hij millésimé zijn? Dat volstaat blijkbaar niet, want dat is een categorie apart. Moet hij minstens 100 euro kosten? 'Elk huis beslist daar zelf over,' luidt de uitleg van Gaelle Egoroff van het Comité Champagne.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down