Ook l'Angélus stapt uit klassement Saint-Emilion

Door Dirk Rodriguez 

05.01.2022

Na Cheval Blanc en Ausone stapt nu ook l'Angélus uit het klassement van de Grand Cru Classé's. Het klassement is op deze manier zo goed als volledig onttroond en volgens critici ongeloofwaardig geworden.

Nadat de châteaux Ausone en Cheval Blanc, beiden tot dusver geklasseerd als 1er Grand Cru Classé A, besloten om zich niet langer kandidaat te stellen voor het volgende klassement, ziet nu ook Château Angélus af van een nieuwe kandidatuur. Dat is opmerkelijk, gelet op de vele inspanningen die het domein leverde om op te klimmen tot het hoogste niveau.

De familie de Bouärd, die een belangrijk aandeel heeft in l’Angélus, werd verweten zich gemengd te hebben in de beoordeling van het vorige klassement waarbij naast châteaux Ausone en Cheval Blanc ook Château Pavie en Château l’Angélus uitgeroepen werden tot 1er Grand Cru Classé A. Het kwam zelfs tot een ellenlange procedure waarbij Hubert de Boüard een geldboete opgelegd kreeg (€40.000) voor zijn vermeende rol in de beoordelingscommissie. Dat was blijkbaar de druppel die het emotionele vat deed overlopen bij de familie.

In een officiële mededeling laat l’Angélus nu weten bij monde van voorzitster Stephanie de Boüard-Rivoal: “Ooit een bron van vooruitgang, is het klassement nu een vector van tegenstellingen en instabiliteit geworden.”

Het klopt vanzelfsprekend dat het klassement erg onevenwichtig geworden is met enkel nog Château Pavie als 1er Grand Cru Classé A. Vooral dat de andere châteaux, de zogenaamde 1er Grands Crus Classé B’s, niet echt gelukkig waren met de bevordering van Château Pavie tot “A”. Krijgt volgend jaar ongetwijfeld een staartje. Zijn er na 2022 enkel nog Premier Grand Cru Classé’s? Zou zomaar kunnen.

Lees ook het artikel van Vino-Joy

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down