Welke wijn maakt België over 50 jaar?
27.09.2023
Terwijl België de oogst plukt van een vreemde zomer en zich vergaapt aan een ongewone été indien, vraagt menig wijnbouwer en expert zich af welke impact de klimaatverandering op termijn zal hebben op onze wijnbouw.
Een vraag die iedereen bezighoudt: kunnen we nu al voorzien welke impact de klimaatverandering zal hebben op de Belgische wijnbouw? In Luik vergeleken klimatoloog Sébastien Doutreloup en andere vorsers hun simulaties met de IPCC-modellen, die de klimaatverandering inschatten in functie van de uitstoot van broeikasgassen.
Wisselvalligheid
“Als we uitgaan van het meest opwarmende scenario," zegt Doutreloup, "stevenen we af op een Huglin-index* van meer dan 2.000 graaddagen, met een stijging van 5 tot 6°C tegen het einde van de eeuw. Dit betekent dat we dan Grenache of Syrah kunnen planten in België... Maar sommige scenario's gaan nog sneller dan de modellen voorspellen, zegt de klimatoloog. Zoals ik al heb aangegeven, bedroeg de Huglin-index in België 1800 in 2020 en slechts 1100 het jaar daarop. Gevolg: een enorm verschil in wijnproductie, en het ziet ernaar uit dat de productie zo wisselvallig zal blijven.”
“En wat betreft de vraag of België nu hetzelfde klimaat heeft als de Bourgogne 40 jaar geleden, zou ik zeggen dat het afhangt van het vergelijkingspunt. Volgens de Huglin-index wel, maar het klimaat in Bourgondië is in feite even wisselvallig. Dus klimatologisch gezien schat ik dat we met een kloof zitten van ongeveer dertig jaar."**
___
* De Huglin-index werd ontwikkeld door Pierre Huglin (1924-2015) en is een bioklimatologische warmte-index die wordt gebruikt om wijnklimaten te classificeren. ** Uittreksel uit de conferentie "Klimatologie toegepast op de wijnstok", mei 2022.
foto bovenaan dit artikel ©Chant d'Eole
Om het artikel te lezen over de Beste Wijnen van België, klik hier