WPVP: wijnsalon van het nieuws en de Belgen
15.02.2023
Wine Paris Vinexpo Paris is het eerste grote salon van het kalenderjaar en daar rapen we dan ook fijne nieuwtjes.
Om te beginnen: Wine Paris-Vinexpo Paris (WPVP) manifesteert zich steeds meer als de grote uitdager voor Prowein en is met zijn plaats op de agenda alvast de eerste grote internationale beurs. De drie Franse paviljoenen (Bordeaux-Sud Ouest, Loire-Elzas, Rhône-Languedoc) trekken de meeste aandacht. Italië en het internationale paviljoen hebben het moeilijker om de gangen gevuld te krijgen. Maar behalve rond stands draait zo’n beurs ook rond persconferenties waar nieuws te rapen valt. Hieronder een overzicht.
Consumptietrends
Naar marketinggewoonte worden bij het marktonderzoek, besteld bij Wine Intelligence en maandag voorgesteld door WPVP, een onderscheid gemaakt tussen de leeftijdsgroepen. 55-plussers heten boomers, van 40 tot 54 ben je generation X, van 25 tot 39 millenial en nog jonger ben je generation Z. Het onderzoek betrof weliswaar enkel het Franse publiek, maar de meeste trends zijn herkenbaar. Frankrijk heeft een oude bevolking met 47% boomers. Een geluk want dat zijn de enigen die nog volop wijn drinken. De verschillen met de jongere generaties zijn dermate groot dat men het woord ‘generatieconflict’ in de mond nam. De oudste categorie haalt nog een verbruik van meer dan 120 liter per maand. De ‘jongeren’ zitten tussen de 50 en de 60 liter. Er is ook een kleurverschil in verbruik: hoe jonger, hoe meer wit en rosé. Naar verluidt vertonen de jongere generaties ook niet de neiging meer wijn te gaan drinken als ze ouder worden. Kortom, er hangen wat wolken boven de Franse wijnproductie en -handel.
Champagne
Wie daar weinig last van heeft zijn de champagneboeren. Zij hebben de productie altijd al afgestemd op de marktvraag en dat blijkt vandaag het winnende lot. Het Comité Champagne heeft zijn leden zelfs zover gekregen dat ze in de toekomst 50% meer bijdragen zullen leveren om het jaarbudget van 20 miljoen tot 30 miljoen euro op te trekken. Daarmee worden niet alleen de lokale bureau’s (van Canada tot Tokyo) gefinancierd, maar ook een experimentele wijngaard en cuverie. In de wijngaard wordt onderzoek verricht naar de resistentie van een hondertal klonen en druivenrassen. De grootste zorg in de regio van monnik Pérignon is de wijngaardziekte flavescence dorée die na de Bourgogne nu ook in toenemende mate de wijnstokken van de Champagne aantast. Men hoopt dus een resistent ras te vinden hiertegen.
(lees verder onder de foto)
Best Sommelier of the World 2019 op Duitse stand
Primal, het Duitse wijninstituut, had een mooie verrassing in petto op zijn stand: je kon je zowaar een wijntje laten inschenken door ’s wereld beste sommelier (2019 – editie Antwerpen), Marc Almert. We maakten gebruik van dat feit om ons licht op te steken over de evoluties in Duitse Sekt. Interessantste weetje is dat VDP (vereniging van Duitse topproducenten, Prädikatweingüter) zijn eigen Sekt-reglement heeft uitgeschreven (specialisten in Duitse wijn weten dat natuurlijk al langer). Men behoudt de VDP-stratificatie van Gutswein (Gutssekt) tot Grosse Lage (zoiets als grand cru). Waar een gewone méthode traditionnelle slechts 9 maand sur lattes moet rijpen wordt dat bij VDP 15 maanden. Bij millésimé’s wordt dat 36 maanden. Qua druivenrassen is er enige souplesse: lang niet alleen Riesling komt hiervoor in aanmerking.
(lees verder na de foto; links Alain Jacobs van het Duits wijninstituut en rechts topsommelier Marc Almert)
De Belgen
In Parijs is het altijd makkelijk Belgen spotten. Ook Belgen die produceren in Frankrijk. Belangrijk nieuws komt er van Château Castigno (Saint-Chinian, Languedoc), waar Marc Verstraete gekozen heeft voor een nieuwe aanpak. Na het overlijden van oenoloog Philippe Cambie achtte hij de tijd rijp voor een stap hogerop richting biodynamie (certificatie is intussen binnen) met een nieuwe oenoloog en wijnmaker: Clément Mengus (foto onder). De wijnen hebben niet alleen een opgefrist en luchtiger etiket, maar de wijn zelf werd ook natuurlijker, eleganter en frisser en toont andermaal de weg voor tal van andere producenten in de Languedoc. Nog een weetje: wie op bezoek gaat bij Castigno (in Assignan) blijft ook niet langer verstoken van een lekker biertje: dat brouwt Castigno nu zelf in zijn eigen brouwerij naar Belgisch recept.
Domein Rijckaert, waarvan we wisten dat het de Mâcon ruilde voor de Jura, heeft nu ook een nieuwe eigenaar, want de oprichter woont nu zalig aan de kust. Eigenaar-wijnmaker Florent Rouve heeft de aanpak van onze landgenoot echter naadloos verdergezet. Hij maakt unieke mineraal-verticale wijnen en dat zowel met Chardonnay als met Savagnin.