Andy De Brouwer: "Ik ben fan geworden van Souvignier gris"
16.08.2023
"In wit ben ik nogal overtuigd van het hybride ras Souvignier gris. We vinden die druif ook steeds meer in ons land, dus goed om ze meer aandacht te schenken." Aan het woord is Andy De Brouwer, gewezen Sommelier of the Year en zaakvoerder van zowel restaurant Les Eleveurs als de Velours Bar in Halle.
Wat moeten we weten over de Souvignier gris?
Andy De Brouwer: "Na de Johanniter en de Solaris is de Souvignier gris het derde meest aangeplante resistente ras in ons land. Blijkbaar kan men dat druivenras ook vinden in andere noordelijke wijnstreken. Tot in Zweden toe heb ik me laten vertellen. Het is dus vooral een koele klimaatdruif. Ze krijgt een mooie lichtpaarse kleur wanneer ze rijpt."
Wat trekt je aan in dit druivenras?
Andy De Brouwer: "Een beetje zoals de Sauvignon gris maakt men er verschillende types wijn mee. Stil en droog, aromatisch, gevinifieerd als orange wine en sparkling. Het is een resistent druivenras dat echt de moeite waard is als de wijnbouwer van aanpakken weet. Dat is ook de reden waarom ik er verschillende op onze wijnkaart heb gezet: een Belgische van Vin de Liège, de Contrepoint. Maar we hebben ook een Italiaan op de kaart uit de regio Veneto, 369 – Treiseinove van Nicola Biasi. Nog een fantastische cuvée afkomstig uit die Souvignier gris."
(lees verder onder de foto)
Voor meer info over de Velours Bar: klik hier