Rosés de Terroirs: weg met de zwembadwijntjes!

Door Dirk Rodriguez 

18.02.2022

Het zal u niet verbazen dat dit initiatief uitgaat van de appellatie Tavel, bekend om zijn krachtige roséwijnen met gastronomisch potentieel. Maar men heeft verder gedacht dan de eigen grenzen, men wil de hele wereld erbij betrekken.

Bij de vorige Wine Paris & Vinexpo, in februari 2020, werd het idee embryonaal voorgesteld: laat ons opnieuw de hand en de mond reiken naar echte karaktervolle roséwijnen! Rosé’s die het langer dan een jaartje kunnen uitzingen en passen bij mooie gerechten.

Twee jaar later is de vereniging “Rosés de Terroirs” een feit en werd er door de appellatie Tavel ook geld vrijgemaakt om het initiatief te promoten. Om als wijnbouwer met uw roséwijn te kunnen toetreden tot deze “club” zijn er echter meerdere vereisten, waarvan sommige best verrassend zijn..

Cuvée per cuvée
Om te beginnen worden geen volledig appellaties geselecteerd. Ook geen volledige domeinen trouwens. Het verloopt cuvée per cuvée omdat enkel aparte cuvée’s worden toegelaten. De lengte van de maceratie (dus de duur van de schilweking die de intensiteit van de kleur bepaalt) is echter geen criterium, al gaat men er wel van uit dan een langere maceratie nodig is om in aanmerking te komen.

Een wijnmaker dient drie verschillende millésimes in (waarvan de jongste meer dan één jaar oud is) van een welbepaalde cuvée en vervolgens buigt een proeverscomitée zich over de kwaliteit. Is men het erover eens dat de betrokken cuvée voldoet aan de vereiste gastronomische en organolptische kwaliteiten dan is de cuvée aanvaard. Om de drie jaar dient de proef herhaald.

Onder de cuvées die gepresenteerd werden in Parijs bevonden zich meerdere pareltjes, om de cru classé Château Cibon uit de Côtes de Provence niet te noemen. Opmerkelijk is ook dat de vereniging actief op zoek is naar niet-Franse wijnen. Men wil er een wereldwijde beweging van maken.

Meer info: Rosésdeterroir.com

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down