fbpx

Andy De Brouwer: "Ik ben fan geworden van Souvignier gris"

16.08.2023

"In wit ben ik nogal overtuigd van het hybride ras Souvignier gris. We vinden die druif ook steeds meer in ons land, dus goed om ze meer aandacht te schenken." Aan het woord is Andy De Brouwer, gewezen Sommelier of the Year en zaakvoerder van zowel restaurant Les Eleveurs als de Velours Bar in Halle.

Wat moeten we weten over de Souvignier gris?

Andy De Brouwer: "Na de Johanniter en de Solaris is de Souvignier gris het derde meest aangeplante resistente ras in ons land. Blijkbaar kan men dat druivenras ook vinden in andere noordelijke wijnstreken. Tot in Zweden toe heb ik me laten vertellen. Het is dus vooral een koele klimaatdruif. Ze krijgt een mooie lichtpaarse kleur wanneer ze rijpt."

Wat trekt je aan in dit druivenras?

Andy De Brouwer: "Een beetje zoals de Sauvignon gris maakt men er verschillende types wijn mee. Stil en droog, aromatisch, gevinifieerd als orange wine en sparkling. Het is een resistent druivenras dat echt de moeite waard is als de wijnbouwer van aanpakken weet. Dat is ook de reden waarom ik er verschillende op onze wijnkaart heb gezet: een Belgische van Vin de Liège, de Contrepoint. Maar we hebben ook een Italiaan op de kaart uit de regio Veneto, 369 – Treiseinove van Nicola Biasi. Nog een fantastische cuvée afkomstig uit die Souvignier gris."

(lees verder onder de foto)


Souvignier gris ©vino.be
Souvignier gris ©vino.be

Welke wijn moeten we absoluut eens proeven?

Andy De Brouwer: "Ik zou zeggen de Contrepoint van Vin de Liège, ook al moet je die als particulier op tijd bestellen, want erg gegeerd. Noem dit gerust een Belgische orange wine, dus een witte wijn die gevinifieerd is zoals men het in Georgië 8.000 jaar geleden deed, met maceratie op de schil. De fijne aroma's van perzik, oranjebloesem en pompelmoes krijgen in de finale dat fijne bittertje mee dat uit de schil en de pitten werd gepuurd. Dit is een uitzonderlijk frisse wijn die ook een geweldig bewaarpotentieel heeft."

Voor meer info over restaurant Les Eleveurs: klik hier

Voor meer info over de Velours Bar: klik hier

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down