fbpx

SEAFOOD EN DE WIJNEN VAN CENTRE-LOIRE : EEN GRANDIOZE COMBINATIE 

01.12.2023

Op dinsdag 17 october werd voor de 3de keer op rij de beste Oyster Master van België verkozen. Professionele oesterstekers uit België namen het tegen elkaar op, maar er mocht er maar 1 de winnaar zijn: Francisco Gomes da Silva van Café Maris te Ukkel. 

Het evenement werd georganiseerd op initiatief van Vins du Centre-Loire, in nauwe samenwerking met l’Académie Culinaire de France, le Comité National de la Conchyliculture en Sligro ISPC. Het doel? De aandacht vestigen op het soms onbekende of vergeten beroep van oestersteker en op diens talent en vaardigheden van hoog niveau.

Tijdens de beraadslaging van de jury organiseerden de Wijnen van Centre-Loire een masterclass die werd geanimeerd door topsommelier en bekroond maître d’hôtel Andy De Brouwer. 
Hij liet de genodigden proeven van unieke foodpairings tussen verschillende soorten zeevruchten en de Wijnen van Centre-Loire (Sancerre, Pouilly-Fumé & Pouilly-Sur-Loire, Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, Coteaux du Giennois, Châteaumeillant, Côtes de la Charité, Coteaux de Tannay).

De ster van deze wijnregio is uiteraard de Sauvignon Blanc druif. Deze witte druivensoort komt tot uiting in verschillende stijlen volgens herkomst, rendement en de vinificatie wijze. In de Centre-Loire vertegenwoordigt ze met 81% het gros van de lokale productie van de regio. 

Naast het typische DNA van de druif komt bij deze regio ook een bredere neus - en smaakpallet naar voren waarbij groene appel & citrus mooi overgaan in exotische & florale toetsen. 
In combinatie met een specifieke ondergrond of terroir die gelinkt kan worden aan de verschillende appelaties van de Centre-Loire resulteren ze vaak in gastronomische wijnen.

Seafood-Pairingtips

  • Sancerre : de witte instapwijnen zijn ideaal als aperitief of bij holle oesters. 

De betere Sancerre is heerlijk bij krab en langoustines. 

  • Pouilly-Fumé & Pouilly-Sur-Loire (Chasselas!) : Kies eerder voor platte oesters of kreeft. 
    Bij top-wijnen kan men uiteraard ook in saus bereide kreeft of langoustines genieten.
  • Menetou-Salon: De ondergrond is er voornamelijk mergel met maritiem sediment wat een perfect huwelijk met verschillende variëteiten holle oesters garandeert voor de witte Menou’s . De rosé op basis van pinot noir is heerlijk met garnalen of rauwe langoustines.
  • Quincy: voornamelijk jong gedronken op zijn florale aroma’s met rijp fruit en licht gepeperde toetsen. Perfect als aperitief met in bouillon gekookte wulken en kreukeltjes. 
  • Reuilly: jonge reuilly heeft florale & vegetale toetsen wat de wijn voordeel biedt bij holle oesters & vooral dan die variëteiten die wat meer groen zien door de algen in het weekwater.
  • Coteaux du Giennois : De betere wijnen zijn er vaak vergelijkbaar met pouilly-fumé met florale aroma’s met een bepaalde mineraliteit. Te pairen met schaaldieren. 
  • Chateaumeillant : De reputatie van Chateaumeillant rust voornamelijk op de fameuze ‘gris’ gemaakt door onmiddellijke persing van gamay, heerlijk bij roze garnalen of kreeftmet cocktailsaus.
  • IGP Côtes de la Charité en Coteaux de Tannay : Specifiek is hier het gebruik van chardonnay en melon in plaats van de gebruikelijke sauvignon. Gebruik voor chardonnay enkel in roestvrij staal gerijpte varianten om te pairen met een zeevruchtenschotel. 

Zin om deze pairings zelf uit te testen? 
5 Experience Avonden te winnen voor 2 personen in Café Maris

Vino mag haar lezers 5 tafeltjes weggeven voor 2 personen voor een heuse seafood x wijnen van de Centre-Loire experience avond bij de winnaar van Best Oyster Master 2023 : Francisco Gomes da Silva van het seafood restaurant Café Maris te Ukkel. Deze avond gaat door op woensdag 13 december vanaf 19u. Een unieke kans om meer te weten te komen over verschillende types zeevruchten en hun wijnpairingsmogelijkheden in gezellig & gastronomisch kader. 

Je kans wagen ? Beantwoord dan volgende wedstrijdvraag: Welke appellatie van de Centre-Loire regio heeft de grootste oppervlakte?

Stuur jouw antwoord door naar
vino@vinopres.com met de omschrijving ‘seafood x wijnen van de Centre-Loire 13 december’. 
De wedstrijd wordt afgesloten op donderdag 7 december 24u.  De winnaars worden willekeurig geselecteerd uit de correcte antwoorden. 

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down