fbpx

Belgovino presents (IX): Masia Cabellut

06.09.2023

Masia Cabellut

Toen Nico van Buitenen de kans kreeg om zich in het eeuwenoud wijndomein Masia Cabellut (met statig landhuis) in te kopen, aarzelde hij geen moment. De percelen liggen op het eind van een kleine vallei die zich uitstrekt van oost naar west, met net voor de Masia een zuidelijk georiënteerde bocht. Een soort hemelse Finis Terrae. Vorige zomer kreeg de Masia zijn finishing touch en sindsdien ziet alles er zonder meer paradijselijk uit.

Opvallend zijn de eeuwenoude terrassen waarop de percelen van Masia Cabellut rusten. Ze worden omzoomd door muren van leem en kalksteen. Door de gevarieerde oriëntatie en de samenstelling van de bodem voelen meerdere druivenrassen zich hier thuis. Garnatxa, Cabernet Sauvignon en Malvasia de Sitges op de zuidelijk georiënteerde flank met zijn arme grond, Merlot in het midden waar de bodem rijker is aan klei en de overige witte druivenrassen op de westelijk georiënteerde terrassen met minder ochtendzon: Xarel-lo, Parellada, Macabeu, Chardonnay en Sauvignon blanc. Er staat ook Vinyater aangeplant, een nagenoeg uitgestorven druivenras waarvan er in heel Spanje nog maar 4 hectare van bestaan. 

Kijk je naar de ruwheid van het landschap dan is het des te verwonderlijker dat de wijnen zo geraffineerd van karakter zijn. Er werd van meet af aan gekozen voor organische wijnteelt. Sinds 2021 zijn de wijnen biologisch én DO Catalunya gecertificeerd en is er een stappenplan klaar naar biodynamische wijnbouw.  De wijnen van Masia Cabellut scoren vandaag hoog in de Spaanse wijngids ‘Peñín 2023’ met 90 en 91 punten en haalden ook twee zilveren medailles op de Concours Mondial van Brussel dit jaar. Absoluut te proeven op Belgovino.

Regio: Catalonië

Contact en alle info: anse@masiacabellut.com

Masia Cabellut


Voorgestelde wijnen van Masia Cabellut

• Anse Micheline 2021, een ‘Reserva’ van Garnaxta, Merlot en Cabernet Sauvignon, 12 maanden gerijpt op een mix van Franse en Amerikaanse vaten

Ella Charles 2020, een unieke blend van Sauvignon blanc en Macabeu, zonder malolactische gisting maar met een lichte rijping op kastanje houten vaten. 

Vinyater, een uitgestorven ras, onze ‘Orange wijn’ met een knipoog naar natuurwijn.

Neem ook een kijkje op de website van het domein en alle feestelijke mogelijkheden die het te bieden heeft.

Bekijk hier het overzicht van de andere deelnemende wijndomeinen op Belgovino.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down