Primeurs van Bordeaux 2022. Part I: Wit

14.06.2023

Onze ervaren proever en commentator ter plaatse, de vermaarde Luxemburgse oenoloog en wijnmaker Abi Duhr, degusteerde van 11 tot 26 april de Primeurs van Bordeaux 2022. Dat gebeurde met gepaste nieuwsgierigheid want 2022 was een bijzonder zonnig jaar.

Inderdaad een zonnig jaar en de warmste zomer sinds het historische 1947. Het was ook een vroegrijp jaar waarbij de regen voor sommige regio’s maar net op tijd viel om het rijpingsproces te voltooien. « Het resultaat zijn geconcentreerde wijnen, zuiver in de afdronk en met een merkwaardige fraîcheur, » aldus Christian Seely van AXA Millésimes.

Samenvatting van het oogstjaar

Het jaareinde 2021 was koud en droog, maar in de eerste drie maanden van 2022 kent Bordeaux overvloedige regenval. Omdat de temperatuur niet te snel steeg, liep de wingerd minder vooruit op de vegetatieve cyclus dan in 2021. Vandaar dat de vorst van begin april minder zware gevolgen had dan het jaar voordien. Omdat de regenval in april aan de matige kant bleef hebben de wijnstokken, die zoals bekend een ‘vegetatief geheugen’ hebben, zich voorzien op de droogte.

De maand mei was warm en droog met temperaturen die 4,3° C boven het gemiddelde uittorenden. De onweders van 15 tot 24 mei waren onvoldoende om het waterdeficit te compenseren, maar het goede nieuws was dat de bloeiperiode vlekkeloos verliep.

Juni werd de vierde warmste maand juni ooit sinds 1947 met een hittegolf van 14 tot 18 juni. Hagelbuien in de periode van 17 tot 26 juni berokkenden schade in de sector Pessac-Léognan en op diverse plaatsen in de Médoc. Maar de regenval die gepaard ging met de neerslag was wel precies wat de wijngaarden nodig hadden.
  
De vele hittedagen (>30°C) zorgden in de zomer voor een soort stop-and-go in het rijpingsproces. Vooral zandrijke bodems kregen af te rekenen met waterstress. Op kleirijke bodems vond de véraison plaats tussen 15 juli en 5 augustus. Gelukkig waren de nachten fris, zodat de hitte gecompenseerd werd en de zuurgraad hoog genoeg bleef. Wel heeft de droogte voor kleine druiven gezorgd, met gevolgen voor de concentratie en het tanninegehalte.

Wit, rood en zoet

De uitzonderlijke weersomstandigheden zorgden voor erg vroegtijdige oogstmomenten. Op 9 augustus al werd de witte Sauvignon geplukt in Sauternes. Op 13 augustus was de Sémillon aan de beurt.

Voor botrytis (en dan spreken we over zoet) was het wachten op de regen tot 24 september en op het mooie weer van midden oktober om ook nog voldoende concentratie te krijgen. Maar niet iedereen had het geduld om zo lang te wachten met plukken...

De eerste Merlots werden begin september geoogst, met weinig methoxypyrazines (=groene, vegetale toetsen). De oogst van de Cabernet Sauvignon vond plaats vanaf 15 september. Men zag kleine druiven, met enerzijds weinig appelzuur maar anderzijds toch een interessante lage pH, allicht dankzij de koele nachten. Zij die aanzuurden wonnen niets aan evenwicht, integendeel, deze wijnen werden ‘harder’ van karakter. Een korte, zachte extractie was aangewezen voor wie kwaliteit zocht.

Beoordeling van de wijnen

We gebruiken het sterren-systeem. Vier sterren voor de voltreffers van een appellatie, tevens de enige die een commentaar meekrijgen. Absolute toppers krijgen er nog een vijfde (*) bij. Drie sterren voor de excellente wijnen en twee sterren voor de zeer goede wijnen. Opvallend bij wit: steeds meer grote châteaux commercialiseren een droge witte wijn onder het generieke ‘Bordeaux’ label.

(lees verder onder de foto)

Vin de France & IGP

  • Château du Tertre ‘Petit Manseng & Co’ ***
  • La Fleur de Boüard ‘Chardonnay’ ***

  • Château Puy Redon ‘Chardonnay’ **
  • Laurence (sans soufre) (IGP) **

Bordeaux blanc

  • Château Jean Faux Blanc (frisheid, limoen, mirabelle, amandelpasta) ****
  • Le Blanc d’Aiguilhe (citrus, structuur, evolueert in het glas) **** 
  • Château Suduiraud ‘Pur Sémillon’ (Framboos, mirabelle, cederhout) ****
  • Valandraud Blanc (Citrus, rijpe meloen, specerijen) ****
  • Château de Reignac Blanc ***
  • Le Blanc du Beau-Père ***
  • Cos d’Estournel Blanc ***
  • Château Doisy-Daëne ‘Calcaire de Barsac’ ***     
  • Château Suduiraud ‘Vieilles Vignes’ ***
  • Château Charme-Godard Blanc ***    
  • Château La Grâce Fonrazade Blanc ***
  • Demoiselle de Sigalas Blanc ***
  • Aile d’Argent Blanc ***
  • Pavillon blanc ***
  • Caillou blanc de Château Talbot *** 
  • Château Leroy-Beauval ***
  • Chardonneret ***
  • Château Grand Village Blanc ‘Barriques’ ***
  • Château de Rayne Vigneau Sec ***
  • Château Saransot-Dupré ***
  • Château Ad Francos ***
  • Moi J’ai Un Rêve (Ch. Beynat) ***  
  • Les Champs Libres **
  • Château Fleur Haut Gaussens **
  • Opale de Coutet **
  • Pagodes de Cos **
  • R de Rieussec **
  • Château Puyguéraud (Cd Francs) **  
  • Sémillante de Sigalas **
  • Château d’Arche **
  • Blanc de Lynch Bages **
  • G de Guiraud **
  • Sec de Rayne Vigneau **
  • Château Lafaurie-Peyraguey Sec **
  • Château Reynon ‘Sauvignon blanc’ **
  • Château Goudichaud  (Graves de V) **  
  • Château le Cygne (Fonréaud) **
  • Alto de Cantenac Brown **
  • Château Côte Montpezat **
  • Les Arums de Lagrange **
  • Château Lestage **
  • Château Haut Bertinerie Blanc **
  • Château Mille Anges **
  • Château Haut-Fontenelle **
  • Château Penin Blanc **
  • Château Poitevin **


Graves Blanc

  • Château Brondelle ***
  • Clos Floridëne *** 
  • Château Tourteau Chollet ***
  • Château de Cérons **
  • Château de Chantegrive **
  • Grand Enclos du Château de Cérons **

Pessac-Léognan Blanc

Rond 8 augustus mat men al 16° alc bij de Sauvignons, maar gustatief was hij niet rijp. Op Haut Brion begon de oogst op 16 augustus. Het hoeft geen betoog dat de Sauvignon in 2022 een eerder exotisch karakter heeft in Bordeaux.

  • Château Pape Clément Blanc (Peer, limoen, evenwicht, lengte) ****
  • Château Malartic-Lagravière (Fraîcheur, limoen, brioche) ****
  • Clos Marsalette  (Viooltjes, limoen, harmonie) ****
  • Domaine de Chevalier (abrikozen, brioche, structuur) ****
  • Château La Mission Haut-Brion (Perzik, peer, mirabelle, nootjes) ****
  • Château Haut-Brion (Finesse, munt, violette, goed geknoopt) ****
  • Château Olivier ***
  • La Clarté de Haut-Brion ***
  • Château Latour-Martillac ***
  • Château Haut Lagrange **
  • Château de France **
  • Château Picque Caillou **
  • Château Carbonnieux **
  • Château Bouscaut **

Sauternes

  • Extravagent de Doisy Daëne (215 g/l, frisheid, evenwicht, rijpe pruimpjes en poire williams) ****(*)
  • Château Lafaurie-Peyraguey (250 g/l, nootjes, mirabelle, gedroogde abrikoos) ****(*)
  • Château de Fargues (classicisme, zuiverheid, structuur, perziksteen, witte peper) ****(*)
  • Château Caillou (mooie textuur, monumentaal, abrikoos, zoethout) ****
  • Château de Rayne Vigneau (caneel, karamel, rozijnen, zoethout) ****
  • Château Rieussec (gouden schijn, linde, honing, sinaaszeste) ****
  • Château Guiraud (evenwicht, mirabelle, peper) ****
  • Château Haut-Bergeron (gekonfijte limoen, abrikoos, witte peper) ****
  • Château Broustet (boskoop met kaneel, rozijnen, gestoofde peer) ****
  • Château Doisy Daëne (specerijen, amandelpasta) ****
  • Château Sigalas Rabaud (mirabelle, limoen, zoethout) ****
  • Château La Tour Blanche (noten, brioche, torrefactie) ****
  • Château Suduiraud (fris, rijk, krachtig, ananas, abrikoos) ****
  • Château Coutet (gestoofde appel, mirabelle, cederhout, kaneel) ****

  • Château Climens ***
  • Château Raymond Lafon ***
  • Château Doisy Dubroca ***
  • Château Liot *** 
  • Clos Haut-Peyraguey ***
  • Château Bel Air ***
  • Château d’Arche ***
  • Château Myrat ***
  • Château Cantegril ***

  • Château Romer du Hayot **
  • Château Haut-Peyraguey **
  • Château Doisy Védrines **
  • Grand Enclos du Château de Cérons **
  • Château Bastor-Lamontage **

Meer weten over het beste uit de Rhône? Lees hier het artikel.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down