fbpx

Resistente rassen krijgen eindelijk voet aan de grond

17.02.2019

Duitsland was altijd pro, maar Frankrijk bleef "monsieur non" als het op resistente rassen aankwam. Maar kijk, de Franse wijnbouwers voeren nu zelf de druk op de instanties op.

Volgens de Franse site mon-viti.com mogen we dit bericht bijna historisch noemen: de leden van de nieuwe IGP Terres du Midi willen dat de resistente druivenrassen worden opgenomen in het lastencohier van de appellatie, zonder beperking. De resistente rassen zijn erg in zwang in België, sommige domeinen zoals ChenoyChâteau de Bioul of Vin de Liège maken exclusief gebruik van deze druivensoorten die ook “hybride” of “interspecifieke rassen” worden genoemd.

In 2018 vroegen ook de AOP’s Bordeaux, Bordeaux Supérieur en Crémant de Bordeaux ook al om deze rassen toe te laten, zij het in beperkte mate (10% van de blend).

Een nieuwe golf zou dus kunnen komen aanwaaien vanuit Zuid-Frankrijk. De wijnbouwers zijn meer bepaald geïnteresseerd in de aanplant van Cabernet cortis, Souvignier gris en Muscaris, Soreli en Cabernet blanc.

Als de INAO, departement van het Franse ministerie van landbouw, deze aanvragen valideert zullen de namen van de druiven evenwel niet op de labels mogen vermeld worden. En waarom niet? Staaltje van Franse logica.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down