Wordt Estaan* de langverwachte sulfietvervanger?

02.11.2023

Hoewel het product al bekend is sinds 2015 lijkt de toepassing ervan in een stroomversnelling te komen sinds dit jaar. In mei maakte het Instituut van Geisenheim een document bekend met een positieve evaluatie.

Het R&D Team van Biolethics Europe (met hoofdzetel in Laren, Nederland) slaagde erin Estaan te vervaardigen als een tannine-extract van een tiental planten, maar vreemd genoeg geen druiven. Noemen we maar rozemarijn, citroenmelisse, de ‘anti-snurk’ ananasplant en de schimmel rhizopus japonicus. Estaan werd door Europa gedgekeurd in 2019 en door het OIV in 2022. Maar het is de studie van de Geisenheim-professoren Maximilian Freund, Monika Christmann en Felipe Salinas Bonich, dit jaar gepubliceerd, die enkele grote wijnproducenten overgehaald heeft om zelf met Estaan te experimenteren.

Estaan zou net als sulfiet werken als anti-oxidant. In de Geisenheim-test werd 50 mg sulfiet/L (0,005%) vergeleken met 1ml/L (0,1%) en 2ml/L (0,2%) Estaan. Estaan werkte beduidend beter de eerste 24 uur en zorgde voor een blijvend effect bij gebruik van 2ml. Estaan komt uit studies ook voor als heilzaam tegen brettanomyces, oenococcus oeni en andere pretbedervers in wijn.

Estaan wordt op de markt gebracht als een lichtbruin poeder dat eerst dient opgelost in 10 maal zijn volume warm water of wijn tot het volledig opgelost is. Het laboratorium Biolethics raad een gebruik aan van 7g/hL bij de most, 35g/hL na de fermentatie(s) bij wit en rosé en 26g/hl bij rood. In totaal zitten we dus met 0,42 g bij wit en rosé en 0,33g bij rood, per liter wijn.

Indien Estaan doorbreekt zou dit het potentieel toxische sulfiet dat in verband wordt gebracht met onder meer ademhalingsmoeilijkheden, hoofdpijn en diaree voor het eerst in 150 jaar van de troon stoten. Het belooft de wijn fruitiger, aromatischer en sappiger te maken, net zoals het geval is bij natuurwijn, maar dan zonder de risico’s ervan. Indien Estaan zijn beloften waarmaakt, zal er echter vooral naar de prijs gekeken worden, want je hebt er duidelijk veel grotere hoeveelheden van nodig dan sulfiet. 

*Estaan® is een geregistreerd merk van Biolethics Europe.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down