fbpx

Belgovino presents (I): Château Castigno

07.08.2023

Sinds 2007 maakt Marc Verstraete het mooie weer in het dorpje Assignan in de regio van Saint-Chinian. Dat mag u letterlijk nemen. In een dorp waar er geen apotheek en geen bar-tabac meer was, vindt u nu een tapasbar, een toprestaurant, terrasjes, tal van chambres d’hôtes, gîtes en... schitterende wijnen.

Het asfalt werd ook nog vervangen door charmante pavé’s. Jaar in, jaar uit haalt ‘Village Castigno’ onderscheidingen inzake oenotourisme. Maar laat het ons hier vooral over wijn hebben die de bezieler van het dorp creëert.

De wijngaarden, 30 hectare groot, worden met zorg op een zo natuurlijk mogelijke manier gecultiveerd. Castigno behaalde na een biologische certificatie zopas ook de biodynamische certificatie. Dat betekent dat er enkel met infusies wordt gewerkt en dat er boerderijdieren aanwezig zijn in de onmiddellijke omgeving.

De ligging is vrij uniek, naast één van de mooiste (onbenoemde) canyons van Frankrijk en een bosje met truffeleik. Voor de wijnmakerij werkt Marc Verstraete nu samen met oenoloog Clément Mengus (zie foto onder). Hoewel de wijnen de stempel van hun terroir dragen in Saint-Chinian (Languedoc), worden ze vooral gekenmerkt door een unieke elegantie en veel complexiteit. 

De wijnen ontvingen tal van onderscheidingen en Marc Verstraete zelf werd in 2019 uitgeroepen tot Belgische Wijnpersoonlijkheid van het Jaar.

Enkele wijnen om niet te missen:

Château Castigno Grace des Anges Rosé
Fris, fruitig en eigenwijs. Een rosé die niet alleen aan alle vereisten van een moderne rosé beantwoordt, maar ook het terroir reflecteert met hints van klein rood bosfruit en wilde kruiden.

Château Castigno Bella Casta
Speelse, krokante, zuiderse rode wijn op basis van Grenache met hints van mals rijp rood fruit en wilde garrigue. Genieterswijn die je gerust ook fris mag drinken.

Château Castigno Secret des Dieux
Hier gaan Marc Verstraete en Clément Mengus voor een verleidelijke blend van Syrah, Carignan en Grenache. Deze expressieve wijn is intens, kruidig en lang van afdronk. Dit is het vlaggenschip van Castigno.Meer info:
Regio: Saint-Chinian (Languedoc)
Contact voor België: Bart Peeters, Conseil-Vins / voor contact klik hier

Meer info over Village Castigno vindt u hier.

Clément Mengus Castigno ©Vino.be
Clément Mengus Castigno ©Vino.be

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down