Honderd jaar Zweigelt
10.03.2022
Pinotage is misschien de bekendste kruising, maar er zijn er nog andere die tot op heden succesvol bleken zoals de Müller-Thurgau of de Zweigelt.
Je zou kunnen zeggen: elk druivenras is een kruising. Kruisen is eigen aan de natuur. Druivenrassen hebben zich de voorbije millennia op natuurlijke wijze gekruist met als resultaat nakomelingen die resistenter en vruchtbaarder zijn dan hun voorouders. Maar zoals u weet helpt de mens de natuur soms een handje om het wat sneller te laten gaan. Zo kent u allicht de pinotage die in Stellenbosch ontstond in de jaren 1930. De Zweigelt is in feite nog ouder en werd door de Oostenrijkse botanicus en ampelograaf Fritz Zweigelt precies 100 jaar geleden ontwikkeld. De bedoeling was een rendabel en meer resistent druivenras te telen dat tegelijk ook minder chemische middelen behoefde om gezond door het seizoen te komen. De ouders van de druif zijn twee andere blauwe Oostenrijkse druivenrassen, de Blaufränkisch en Sankt-Laurent. De Zweigelt, die een tijdje als Rotburger door het leven ging omdat Fritz Zweigelt niet onbesproken was tijdens de oorlog, heeft een boeiende neus van rood en zwart bessenfruit en kaneel en is soepel en sappig op de tong. Iets minder aards en vegetaal van karakter dan zijn ouders. Hij is ook matig in alcohol en tannine, wat er meteen een voortreffelijke lente- en zomerwijn van maakt.
We vinden meerdere interessante Zweigelts op de Belgische markt:
• Johannes Trapl Zweigelt (Carnuntum), €13,70, bij biodyvino (biodynamisch) ****
• Sollner ‘Oibelos’ Blauer Zweigelt (Wagram), €12, bij Matthys-Wines en Mig’s World Wines. (bio) ****
• Stift Göttweig Messwin Rosé (Kremstal), €9,90, bij Santé Wines ***
• Nittnaus Zweigelt (rood en rosé), (Burgenland), €7,99 bij Delhaize ***
• Sepp Moser ‘Classic Style’ (Burgenland), €11,50 bij Origino/Ekoplaza (bio) **