fbpx

Oogstjaar 2022 in vogelvlucht van de Elzas tot de Peloponnenos

Door Dirk Rodriguez 

09.02.2023

We vingen al veel positieve signalen op van het oogstjaar 2022, maar dankzij de "Vintage Impressions" van Le Wine zien we dat nu ook in het glas bevestigd.

Onmiskenbaar was er de droogte, en dat geldt voor de meeste Europese wijnregio’s, die soms tot waterstress in de wijngaard leidde. Maar één of twee dagen regen op het juiste ogenblik, zorgde op de meeste plaatsen voor een “déblockage” van het rijpingsproces en voor al bij al redelijke opbrengsten.

In het begin dacht men dat de opbrengsten zouden tegenvallen na het regenjaar 2021. Maar dat viel best mee: enkel Portugal, Spanje en Griekenland hadden echt te lijden onder de droogte, met respectievelijk 8%, 12% en 29% minder opbrengsten dan in 2021 (bron: OIV). Frankrijk zag zijn productie toenemen met 17%, Italië bleef op hetzelfde niveau (+0%). Maar kleinere producenten zoals Duitsland, Zwitserland, Bulgarije, Kroatië en Roemenië deden het beter dan normaal. De uitleg is de volgende: door de droogte waren er ook veel minder ziekten.

Op wereldvlak kunnen we melden dat Nieuw-Zeeland een recordjaar neerzette en dat de totale productie (260 miljoen hl) maar licht onder het 20-jarige gemiddelde zit. Gelet op de verminderde consumptie is dat maar goed ook: het zou de prijzen alleen maar in een negatieve spiraal brengen.

In het glas
Bracht de droogte meer kwaliteit in het glas? Ik denk dat we dit na de proefronde bij Le Wine (maandag 6 februari in The Square) volmondig kunnen beamen. In vogelvlucht:

• Elzas. De regen viel net op tijd in september. Het jaar laat (in casu bij het huis Wolfberger) een mooie Pinot Noir zien met meer kleur- en smaakconcentratie dan gewoonlijk. Ook de Pinot blanc is smakelijk, terwijl de Riesling een variabel beeld toont naargelang de bodemsoort. Kleibodems waren in het voordeel.

• Centre-Loire. Kreeg 20 mm regen op het goede moment, met name begin september (een beetje zoals in België). De Pouilly-Fumé is geconcentreerd, de overige wijnen hebben een mooie intensiteit met voldoende fraîcheur.

• Bourgogne. Hier wordt (toevallig?) geklaagd: zowel late vorst, hagel (op sommige plaatsen) als de droogte hebben de volumes (alweer) negatief beïnvloed. U had een allocatie van 24 flessen? Dit jaar zal u het moeten doen met een kartonnetje van 6… Gelukkig heeft Le Wine een stevig contract met Roux Père & Fils. Zelfs de Chardonnay die in Vin de France wordt uitgebracht, bekoort dit jaar.

• Rhône. Natuurlijk onderscheiden we hier septentrional van méridional. Het noorden (septentrional) zit met een jaar uit de duizend. In het zuiden (méridional) leidde de droogte niet tot problemen (behalve voor de witte Roussanne), maar soms wel tot een zeker onevenwicht of een hoog alcoholgehalte. Famille Perrin, dat inmiddels ook een Crozes-Hermitage en Saint-Joseph in de rangen heeft is in de nopjes over de kwaliteit in het noorden. En de Clos de Tourelles in het zuiden (Gigondas) is een pareltje dat in 2022 een klasse hoger speelt.

• Languedoc. Regen viel op 3 en 4 september als manna uit de hemel en heeft de oogst gered. De meeste wijnen halen moeiteloos het niveau van de voorgaande jaren, al blijft het in een groot en heterogeen gebied als de Languedoc altijd opletten.

• Spanje Rioja. Met 400 mm in plaats van de gebruikelijke 600 mm heeft men hier geen klagen. De wijnen hebben een tikkeltje meer concentratie en afhankelijk van de plaats (Alta, Alavesa of Oriental (vroeger ‘Baja’ geheten)) ook meer minerale toetsen. Producent Baigorri kwam met overtuigende witte en roséwijnen.

• Spanje Castilla y León. Geen regen tot midden september toen op vele plaatsen de oogst al binnen was. Catalonië kende eind augustus neerslag die in sommige gevallen (Calatayud bvb.) de vorm aannam van schadelijke hagelstormen. De Albarin (zonder ‘o’) van het huis Raíces (afkomstig uit Castilla y León) was echter voortreffelijk

• Spanje Ribera del Duero/Cigales/Valladolid. Regen heeft men er de hele zomer lang niet gezien. Wel vorst begin juni. Maar de kwaliteit is voortreffelijk, getuige de wijnen van Abadia Retuerta.

• Griekenland / Penopponesos. De wijnbouwers wachtten er vruchteloos de hele zomer op gedruppel en toen de oogst binnengehaald was, ja toen… begon het te regenen. We schrijven eind september. De wijnen (van bvb. Giannikos) zijn dan ook geconcentreerd en kruidig met soms een pepertje in de finale. En daar is niks mis mee.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down