Tom Ieven, Belgisch kandidaat voor de Beste Sommelier van de Wereld: “Zo hou ik het heilige vuur erin!”
23.01.2023
Een mens gaat niet zomaar even meedingen naar de titel van beste sommelier ter wereld. Er komen maanden en zelfs jaren van voorbereiding aan te pas en je bent niet de enige sommelier van je land die zichzelf wil zien schitteren op dit WK dat slechts om de vier jaar plaatsvindt. Maar dat kon Tom Ieven niet tegenhouden. Een interview
Tom Ieven is niet de eerste de beste, onderbrak een opleiding hotelmanagement toen de wijnmicrobe hem te pakken kreeg. Hij haalde zijn WSET-2 (2013) en ging achtereenvolgens aan de slag bij de Schone van Boskoop (stage), werd Maître Sommelier bij Ardent, vervolgens Sommelier bij Zilte en is sinds vier jaar hoofdsommelier bij Hof van Cleve. Intussen haalde hij zijn WSET-Diploma (2020), werd Beste Sommelier van België en ging naar het Europees ASI-kampioenschap waar hij net de top-20 haalde op 45 deelnemers. Tom Ieven: “Niet slecht, maar ik besefte meteen ook dat er nog flink wat werk aan de winkel was.”
Vino had een interview met de Belgische kandidaat aan de vooravond van de ASI (Association de la Sommellerie Internationale, nvdr)-contest in Parijs waar hij ons land zal vertegenwoordigen in de race naar de hoogste graal voor sommeliers: winst op het WK en Beste Sommelier van de wereld worden.
Vino: Heeft iemand jou moeten overhalen om deel te nemen aan deze wedstrijd, want je weet natuurlijk dat het wereldkampioenschap geen klein bier is..
Tom Ieven: “Haha, nee, niemand heeft mij moeten overtuigen, ik wou dit zelf. Sinds de wijnmicrobe mij te pakken heeft heb ik mijzelf doelen gesteld. Ik wilde Beste Sommelier van België worden en graag ook bij Hof van Cleve werken als hoofdsommelier. Die doelen zijn verwezenlijkt, dus had ik nood aan een nieuw doel om het heilige vuur brandende te houden.”
Dit is natuurlijk een heel groot doel.
Tom Ieven: “Dat weet ik, maar ik doe het vooral omdat het een geweldig mooie uitdaging is. Anderzijds wil ik mezelf geen druk opleggen, ik heb geen team van trainers en psychologen rond mij, zoals sommige concurrenten. Dat had wel gekund, maar ik voel die nood niet. Misschien om mezelf en mijn entourage geen extra druk op te leggen. Uiteraard heb ik wel heel veel hulp gehad van leveranciers en van mijn collega sommelier Tom Christiaens, die me geregeld op de proef stelt.”
Heeft de Belgische sommeliergilde je zomaar een vrijgeleide gegeven om ons land te vertegenwoordigen op EK en WK?
Tom Ieven: “Nee, dat mag niet. België moest van ASI eerst een interne selectiewedstrijd organiseren onder Beste Sommeliers voor het Europees kampioenschap. Ik heb het daar gehaald van Gianluca Di Taranto en Dries Corneillie. Voor de selectie van het wereldkampioenschap moest ik het opnemen tegen Antoine Lehebel, die in 2019 tiende werd op het WK in Antwerpen. ”
Heel wijnminnend België zal je doen en laten met argusogen volgen…
Tom Ieven: “Daar ben ik me van bewust en heb ik al gemerkt bij mijn deelname aan het Europees kampioenschap. Antoine Lehebel had me toen al veel verteld over hoe zo’n wedstrijd verloopt, maar als je er middenin staat, is dat nog iets anders. Ik ben blij dat ik die ervaring kan meenemen.”
De theorievragen op zo’n kampioenschap zijn meestal gepeperd. Zijn er een paar van het EK die je onthouden hebt?
Tom Ieven: “Ja een vraag waarbij ik moest passen was die van de blinde mappen. We kregen drie grote regio’s waarop je de appellaties moest invullen: Het meest zuidelijke deel van Californië, Turkije en Indië. We moesten ook alle subregio’s kunnen opnoemen van British Columbia in Canada. Dat had ik toevallig wel ingestudeerd. Maar je kan natuurlijk niet àlles kennen.”
Naar verluidt heb je je voorbereid met Christoph Heynen MW?
Tom Ieven: “Theorie moet je zelf instuderen, maar voor het blind proeven van wereldwijnen heb ik me laten bijstaan door Christophe, op voorspraak van Gildevoorzitter Kris Lismont, waarvoor ik hem erg dankbaar ben. We spreken sinds juni regelmatig af en ik heb er enorm veel van opgestoken.”
Ik welke mate heeft Peter Goossens je geholpen om deel te kunnen nemen?
Tom Ieven: “Het werk bij Hof van Cleve is te belangrijk, dat kon niet zomaar wijken. Mijn job gaat vóór. Ik ben al erg blij en dankbaar dat de chef en mevrouw mij een week verlof zonder wedde toegestaan hebben om aan de wedstrijd te kunnen deelnemen.”
Kreeg je steun van familie en vrienden?
Tom Ieven: “Jazeker en ik moet mijn vrouw alle lof toezwaaien dat ze mij dit gunt, want het betekent toch dat al je vrije tijd opgeslorpt wordt door deze wedstrijd, dus geen tijd voor uitstapjes of een weekendje shoppen.”
We wensen je alles succes, Tom!
(foto onder ©Christophe Heynen MW)