Wat drinken bij geitenkaas met as?

Door D. Rodriguez - C. Piron 

01.10.2022

U houdt van geitenkaas en zeker wanneer die een kortsje van as heeft? Deze ambachtelijke bewaartechniek met as maakt de kaas nog wat pittiger. Hierbij onze tips voor een ideale wijn-geitenkaas combinatie op... aswoensdag.

Misschien best even kort herinneren hoe geitenkaas vervaardigd wordt. Nadat de geitenmelk stremt, zal men het stremsel in moules aanbrengen, manueel of mechanisch. Volgt een drogingsproces (men laat het stremsel uitlekken) dat 24 uur duurt, waarna toevoeging van zout de vorming van bacteriën voorkomt en zorgt voor de versterking van de smaak. Nadien zal men de kaas laten rijpen, wat bij geitenkaas sneller gaat dan bij koemelkkaas. Geitenkaas vindt men in verschillende vormen van zacht over halfzacht tot hard. Goed om weten: geitenkaas bevat minder lactose en meer vitamine A dan koemelkkaas. Mensen met een lactose-intolerantie kunnen daarom vaak probleemloos geitenkaas eten.

Vette kazen hebben een vineuze tegenpartij nodig die voor balans zorgt. Toevallig is de regio in Frankrijk die bekend staat om zijn ‘crotin’ ook de streek die befaamd is voor zijn uitstekende Sauvignon blanc. De verfrissende zuren in deze wijn vormen het perfecte antwoord op de romige textuur van de geitenkaas. Let er wel op dat je een krachtiger type wijn kiest bij een pittiger kaas. In Frankrijk vinden we de beste Sauvignons in de Loire en in Bordeaux. Wie het liever verder zoekt, zal ook zijn ding vinden in Sûdsteiermark (Oostenrijk), Marlborough (Nieuw-Zeeland), Leyda (Chili) en de frissere regio’s van de Kaap zoals Elgin of Hemel- en Aardevallei. We stellen u hierbij drie Franse Sauvignons voor.

1)    Domaine du Chapitre – Touraine

Deze 100% Sauvignon de Touraine heeft een frisse neus met hints van kruisbes en pompelmoes, met soms ook een groene toets afhankelijk van het oogstjaar. In warme jaren krijgen we ook impressies van tropisch fruit (rijpe limoen, ananas). Warmere, rijke oogstjaren zijn ook beter voor pittigere kazen.

€7,29 bij Delhaize

2)    Domaine de Terres Blanches – Poully Fumé 2018

Deze premium Pouilly-Fumé van Domaine de Terres Blanches kleurt licht goudgeel met wat groene reflecties. Typisch voor de Sauvignons van Pouilly-Fumé is hun subtiele neus met wat vuursteen en groene appel. Dankzij de stevige fenolische structuur en de frisse zuren is deze wijn perfect opgewassen tegen een krachtiger type geitenkaas.

€22,50 bij Vinetiq.eu

3)    Château Saint-Robert Poncet-Deville – Graves 2018

De wijnen van Graves – op voorwaarde dat de Sauvignon dominant is in de blend (met Sémillon) en de houtopvoeding niet te zwaar weegt op het eindresultaat – hebben eveneens een boon voor geitenkaas. Bij de Saint-Robert hebben we 80% Sauvignon, wat de wijn bijzonder levendig maakt, met hints van wit fruit en citrus en opwekkende zuurtjes op de tong.

€13,59 bij Cora

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down