Laat de asperges maar komen: recepten én wijnen

Door Charles Piron 

25.03.2021

De lente is in het land en de asperges steken hun neus uit. We kunnen zelfs meer zeggen: de Belgische zijn dit jaar erg lekker. Vino dist voor jou 3 recepten op met passende wijnen.

En die passende wijnen zijn niet toevallig alle drie Sauvignon blancs, maar wel van verschillende komaf. Top-sauvignons kan je onder meer herkennen aan het feit dat ze heel hoog scoorden op de Concours Mondial van de Sauvignons. In dit geval scoorden ze de hoogste trofee: een trofee Beste Wijn van hun regio.

• Asperges op zijn Vlaams
Dit haast mythische recept blijft onze voorkeur genieten, dankzij de aardse toetsen van asperge, gesmolten boter en halfzacht ei en de toets van nootmuskaat die het bittertje in de asperges accentueert. Gelet op het vette, filmende aspect van het ei (eventueel moeten wijnfreaks dit weglaten) kan je best kiezen voor een Sauvignon met pronte zuren die het gehemelte reinigen. Typisch voor een Nieuw-Zeelandse Sauvignon, zeg maar.

Whitehaven Winery, 2019 “Greg Awatere Valley” Single Vineyard Sauvignon Blanc, Marlborough, Nouvelle Zélande
Met zijn 24.000 ha in Marlborough, palmt deze druif liefst 77% in van ’s lands druivenareaal. De wijngaarden van Whitehaven ruiken de Stille Zuidzee in het oosten en worden in het westen, noorden en zuiden beschermd door bergketens. Veel zon en matige temperaturen intensifiëren hier de aroma’s van de druif. De Awatere Valley is een van de topwijnen van het huis. Typisch voor de Nieuw-Zeelandse wijnen is het samengaan van geconcentreerde tropische toetsen (citrus, guave, pompelmoes) met frisgroene toetsen (kruisbes, groene paprika, buxus, tomatenblad). Op de tong expressief en complex met een fijne minerale silextoets. Kreeg de Trofee van de Beste Nieuw-Zeelandse wijn.

Uitstekende alternatieven voor deze wijn bij onze wijnhandelaren:
Bij Ad Bidendum -> Seresin Sauvignon blanc Organic (€12,25)
Bij Matthys Wines -> Vavasour Sauvignon blanc (€12,50)
Bij Licata -> Aloïs Lageder Lehen Sauvignon (biodynamisch) (€21,97)

• Risotto van Asperges
Asperges, ui, rijst, gevogeltefond, olijfolie, boter en parmesan vormen samen een perfect gerecht vol finesse, waar de vegetariërs onder ons trouwens mee kunnen van genieten. Wie het aardse verder wil benadrukken zou er nog paddenstoelen kunnen aan toevoegen. Bij dit gerecht presenteren we een wijn uit Centre-Loire, van de iets te weinig bekende appellatie Quincy.

Domaine Renaudat Valery “Les Nouzats”, Quincy 2019, Vallée de la Loire
Valéry Renaudat had 20 jaar geleden amper 2.5 ha wijngaarden over twee appellaties : AOP Reuilly en AOP Quincy. Quincy ligt langs de oevers van een zijrivier van de Loire: de Cher. Valéry Renaudat heeft vandaag 26 hectare en is gespecialiseerd in Sauvignon blanc. De bodems bestaan voornamelijk uit zand en keien. De wijn is gul en fruitig, maar de frisheid is present en uit zich in toetsen van tuinkruiden en cassisbloesem.

Uitstekende alternatieven voor deze wijn bij onze wijnhandelaren:
Bij Chacalli -> Pouilly Fumé Hubert Brochard (€15,80)
Bij Dulst -> Roland Tissier Sancerre Tradition (€16,09)
Bij Palais du Vin -> Sancerre Le Chant du Merle (€17,01)

• Groene gegrilde asperges
De groene asperge is minder aards, minder bitter en in feite zelfs wat zoeter. Daarom dat ze niet veel meer hoeft dan een grillade. Een beetje grof zout, peper, citroen, kappertjes om verder op te kikkeren. Een Sauvignon met exotische toetsen past er perfect bij. En je hoeft niet altijd naar de nieuwe wereld om er te vinden. Rond Tours (Loire) vinden we in Oisly toppers van de appellatie Touraine-Oisly.

Domaine Delobel, 2018 B de Oisly, Touraine Oisly, Vallée de la Loire, France
Dit domein behaalde twee opeenvolgende malen de trofee van de beste Biowijn op de Concours Mondial van de Sauvignon. De wijngaarden zijn hier wel erg mooi gelegen, tussen de château’s van Chambord en Chenonceau. Wijnbouwer Benjamin Delobel komt uit het noorden, van dicht nabij de Vlaamse grens, in Touraine wordt hij een “Vigneron Ch’ti” genoemd. Zijn Sauvignon van Oisly is heel mooi getypeerd, zuiver, rechtlijnig en mineraal, maar met onderliggende exotische toets die de mensen inpalmt.

Uitstekende alternatieven voor deze wijn bij onze wijnhandelaren:

Bij Magnus -> Domaine des Corbillières, Touraine Sauvignon (€8,25)
Bij Mig’s Wine World -> Château de Coulaine, Les Pieds Rôtis, Touraine Sauvignon (€15)
Bij Châteaux-Vini -> Le S des Poëte, Touraine Sauvignon (€12,99)

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down