Op zoek naar de beste foodpairing met rosé

25.05.2021

De hoofdstad van de Abruzzen ontvangt 45 internationale experten die de taak krijgen om de wijnen die door CMB met de Grote Gouden en Gouden medailles van de Rosé Selection zijn bekroond, te combineren met gerechten bereid door het restaurant Magione Papale, dat meet een Michelin-ster is bekroond.

Een roze draad zal de Europese wijnindustrie verbinden met de gastronomische voortreffelijkheid van de Abruzzen in een wedstrijd die de beste combinatie van gerecht en roséwijn van het jaar moet onderscheiden. Het gaat om de Food & Rosé Selection by CMB, waarvan de eerste editie wordt georganiseerd door de Concours Mondial van Brussel in samenwerking met de regio Abruzzo en die van 4 tot en met 6 juni in L’Aquila wordt gehouden. Er nemen persoonlijkheden uit de wereld van de roséwijn en de topgastronomie deel en er worden wijnen gepresenteerd die tijdens de CMB Rosé Selection, die in maart in Brussel plaatsvond, met een Grote Gouden en Gouden medaille werden bekroond. De wijnen staan centraal tijdens het driedaagse evenement in L’Aquila, net als de gerechten van het met een Michelin-ster bekroonde restaurant Magione Papale, eveneens in L’Aquila. Naast de intense degustaties zal een reeks debatten de gelegenheid bieden voor een diepgaande analyse en discussie over de belangrijkste kwesties in verband met de consumptie van roséwijn.

“Het succes van de Concours Mondial van Brussel, dat de consument al bijna 30 jaar begeleidt bij zijn keuze van premium wijnen over de hele wereld, heeft ons ertoe aangezet om dit jaar een nieuw concours te organiseren,” zegt Baudouin Havaux, voorzitter van de Concours Mondial van Brussel en Food & Rosé Selection by CMB, “Er wordt niet alleen aandacht besteed aan het wereldwijde fenomeen van de roséwijn, maar er wordt ook gezocht naar de beste combinaties van rosé en gerechten, waarmee een nieuw beoordelingscriterium wordt ingevoerd in vergelijking met de traditionele technieken die door de Concours Mondial van Brussel worden gepromoot. Terwijl de CMB zich uitsluitend richt op de wijn en zijn aromatisch en smaakprofiel, zal dit evenement de verschillende trends in het combineren van gerechten en roséwijnen belichten.”

Abruzzo is het decor van het evenement. Het is een van de meest succesvolle Italiaanse regio’s voor de productie van roséwijnen, met de Cerasuolo d’Abruzzo DOC in de voorhoede. De 6,2 miljoen flessen per jaar van deze appellatie vertegenwoordigen 7% van de gebottelde BOB-wijnen van de Abruzzen en dragen op beslissende wijze bij tot het succes van deze wijnstijl en positioneren Italië als een van de belangrijkste exporteurs ter wereld. Volgens de meest recente gegevens van het World Rosé Observatory staat Italië op de tweede plaats wat waarde betreft, met een aandeel van 20%, en op de derde plaats wat volume betreft, met 13%.

Meer dan 120 wijnen uit Oostenrijk, België, Bulgarije, Frankrijk, Italië, Griekenland, Portugal, Moldavië, Roemenië, Slowakije en Spanje zullen aan de wedstrijd deelnemen. Vijfenveertig internationale deskundigen – waaronder sommeliers, critici, inkopers, journalisten en vertegenwoordigers van de industrie – zullen als juryleden optreden om te bepalen wat de meest geschikte wijn-foodpairing is voor elke medaillewinnende wijn en om de Food & Rosé Selection-trofeeën toe te kennen.

Het evenement begint op zaterdag 5 juni met blinde degustaties, waarbij de jury de wijnen rangschikt op basis van hun typiciteit en hun geschiktheid om te combineren met acht specifieke categorieën gerechten: aperitief, rauwe vis, gekookte vis, vleeswaren, pikante gerechten, kaas en dessert. Zodra de mogelijke combinaties van elke medaillewinnende wijn zijn bepaald, begint op zondag 6 juni de wedstrijd zelf, met een wedstrijd tussen de wijnen onderling, waarin de beste roséwijn voor elke categorie gerechten wordt gekozen.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down