Portugal, land van de onvolprezen druivenrassen

Door B. Havaux - D. Rodriguez 

25.11.2022

Een enorme diversiteit aan inheemse druivenrassen, een Atlantische Oceaan die de verhitte wijngaarden afkoelt, een wijncultuur om U tegen te zeggen en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, dat zijn maar enkele gedachten die spontaan in je opkomen als je het over de wijnen van Portugal hebt. Dirceu Vianna Jr MW liet ons in een Webinar kennismaken met enkele verborgen juweeltjes, 'hidden gems'.

De laatste jaren is Portugal erin geslaagd om zich te vestigen als een belangrijke speler op de wijnmarkt. Hoewel nog te weinig present in de schappen van onze wijnwinkels, concurreert hij complexloos met zijn meer prestigieuze concurrenten. Niet alleen qua kwaliteit/prijs, maar ook en vooral qua originaliteit. Deze week werd de redactie van Vino uitgenodigd door ViniPortugal voor een webinar mét postpakket waarin enkele bijzondere wijnen. Wij selecteerden drie flessen die overeenkomen met drie autochtone druivenrassen en drie belangrijke productiegebieden.

Casal da Coelheira, Private Collection, Verdelho, 2019, Tejo

Ten noorden van Lissabon, in de streek Ribatejo, liggen de wijngaarden van de D.O. Tejo aan weerszijden van de groene oevers van de Taag. Deze regio, die zeker niet de bekendste van Portugal is, profiteert zowel van koele invloed van de stroom als van het gebergte in het binnenland. Vandaar de vaak verrassend frisse witte wijnen. De wijngaard van Tramagal, producent van deze wijn, omvat in totaal 64 ha wijnstokken, op een bodem die grotendeels uit zand bestaat. Dit verklaart ongetwijfeld het luchtige karakter van deze wijn. Verdelho, een wit druivenras dat in heel Portugal voorkomt, maar vooral bekend is van de Madeira, kan hoge suikerwaarden laten optekenen maar heeft hier een ander profiel. De wijn is verrassend aromatisch, maar heeft tegelijk een fris karakter met hints van kruisbes, maar ook wat gedroogd fruit en noten. Verdelho is een snelrijpende druif die in feite ‘groen’ betekent. Maar hier is ze erg innemend. De wijn groeit ook in het glas. Eerst lijkt de afdronk kort, maar dat verandert snel.

Geïmporteerd in België door Quatro Vino in Verviers. Prijs : 12,9€

<

strong>2/ Portal das Hortas, Limited Edition, Avesso, Grande Escolha 2018, DOC Vinho Verde.

In het noordwesten van Portugal vinden we de Vinho Verde, bij iedereen bekend om zijn licht prikkelende wijnen, met een laag alcoholgehalte van ongeveer 11% en helaas vaak te veel restsuiker. Maar daar zijn goddelijke uitzonderingen op: meer complexe, gestructureerde, volle, aromatische wijnen zonder dat bruisende karakter maar een pak mineraliteit in de plaats. De betere wijnen kunnen 10 jaar rijpen. Velen associëren de Vinho Verde met de Alvarinho-druif maar hier pakt men uit met het druivenras Avesso, dat zoveel betekent als “ondersteboven”. Deze wijn heeft een innemende ouverture van citruszeste, perzik en tropische bloemen. In de mond is hij fris, elegant, met een knapperige en omhullende zuurgraad en een retour van pompelmoes. U gelooft nooit dat dirt slechts 11% alcohol is.

De productent zoekt nog een invoerder in België. De lokale verkoopprijs TTC ligt onder de €6.

3/ Grande Rocim Alicante Bouschet 2017, DOC Alentejo.

Dit is een van de grote mythische wijnen van Portugal. Duur, exclusief en nochtans gemaakt van een druif die een kruising is. Maar zegt Dirceu Vianna Jr, de Alicante Bouschet heeft zich nergens zo goed aan het terroir aangepast, als hier in deze sector van de Baixo Alentejo. Het is een uitzonderlijke wijn gemaakt in zeer kleine hoeveelheden en alleen in uitzonderlijke jaren. Producent Herdade do Rocim heeft 70 ha wijngaarden die gelegen zijn tussen de gemeenten Vidigueira en Cuba. Alicante Bouschet is een druivenras van Franse oorsprong, een kruising van Petit Bouschet en Grenache Noir. De druif past zich zeer goed aan aan slecht gedraineerde en klei-kalkachtige bodems en dan vooral in een warm klimaat zoals dat van Zuid-Portugal. Meestal treffen we de druif aan in blends met inheemse druivensoorten zoals Touriga nacional, Aragonez en Trincadeira. Hier hebben we te maken met een 100% Alicante Bouschet die dankzij zijn zuurgraad en ondanks het alcoholgehalte een verrassende frisheid en een mooi evenwicht biedt. In de mond hebben we een intens en feestelijk palet van zwarte pruimpjes, donkere kersen, bosbessen, zoethout en koffie. Natuurlijk full body, maar harmonieus van het eerste contact tot de afdronk.

Ingevoerd door Montinto te Etterbeek. Prijs ±€80

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down