Kaviaar en wijn, meen je dat?

Door Dirk Rodriguez 

11.12.2020

We mogen trots zijn in België dat we niet naar verre oorden moeten om degelijke kaviaar te vinden, want die komt nu al 18 jaar lang gewoon uit de Kempen. Maar kan je hem ook matchen met wijn?

Royal Belgian Caviar was de eerste Belgische caviar die het daglicht zag. “Belgisch” mag je hier letterlijk nemen. De steur waarvan de eieren afkomstig zijn, wordt in Kempense wateren gekweekt. Natuurlijk is er later concurrentie komen opdagen uit eigen land. Om te beginnen Imperial Heritage, met Belgische aandeelhouders, maar in Noord-Italië gekweekt en er is ook Sepideh van wijnrestaurant Divin in Antwerpen, van oorsprong Iraanse, die haar eigen merk lanceerde: Divinity Imperial Caviar.

De Royal Belgian is van zeer goede kwaliteit, vermengt nooit de verschillende stuursoorten en heeft zich door de jaren heen een mooi cliënteel opgebouwd, particulier en professioneel, met als een van de stuwende krachten de familie Mignolet uit Dilbeek (Best Caviar). De kunst van goede kaviaar is om zuiver van smaak te zijn en verder om een perfecte balans te vinden tussen het zilte en het smeuïge. Het merk zette wat dat betreft een nieuwe standaard in ons land neer. U moet weten dat er voorheen geen standaard was. Er was vooral veel nepkaviaar die zogezegd van echte wilde Beluga afkomstig was, wat illegaal is, vermits de enige echte Iraanse wilde beluga een beschermde diersoort is.

Foodpairing

De intense aroma’s en smaken vragen natuurlijk om een goede begeleidende drank en dat is waar de meesten zich aan mispakken. Natuurlijk hangt alles af van de dominantie van de kaviaarsmaak in het gerecht: gaat het om een mespuntje eieren in een romige saus, dan kan een champagne, top-cava of een Manzanilla-sherry met hoge zuren de klus wel klaren. Gaat het om hogere concentraties van kaviaar dan heeft het proefteam van Vino gemerkt dat er slechts twee dranken voor schitterend gezelschap kunnen zorgen: een premium Wodka of een off-dry Madeira, type Henriques & Henriques Verdelho of Boal.

Maar een zaak is zeker: je hebt er niet veel van nodig en het is écht genieten.

Meer info: royalbelgiancaviar.be
Voor de Madeira Henriques & Henriques: matthys-wines.com

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down